Comfortabel matras vervangt dunne mat bij bestraling
Patiënten die voor palliatieve bestraling in het Erasmus MC Kanker Instituut komen, liggen voortaan op een comfortabel matras in het bestralingsapparaat. Dat was lange tijd ondenkbaar. De overtuiging in de wereld van de radiotherapie was namelijk dat de patiënt op een harde ondergrond moet liggen om goed bestraald te kunnen worden.
Ronald de Wit drukte zijn stempel op de behandeling van drie soorten urologische kanker
Tijdens de 34 jaar durende loopbaan van prof. Ronald de Wit als internist-oncoloog in het Erasmus MC veranderde er, mede door zijn toedoen, veel voor patiënten met zaadbalkanker, prostaatkanker en blaaskanker. ‘Toen ik begon was de overleving van mannen met hormoonongevoelige prostaatkanker één jaar. Inmiddels is dat vier jaar.’
Medical Delta benoemt negen nieuwe hoogleraren en lectoren
Het samenwerkingsverband Medical Delta heeft zeven hoogleraren en twee lectoren benoemd tot Medical Delta hoogleraar of lector. De benoemingen onderstrepen de samenwerking op het gebied van innovatie en gezondheid tussen Zuid-Hollandse universiteiten en hogescholen.
Drie jaar na ziekenhuisopname covid: meer dan helft niet volledig hersteld
Meer dan de helft van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen vanwege covid is drie jaar later niet volledig hersteld. Ze hebben nog steeds klachten, zoals vermoeidheid, een verminderde conditie en problemen met geheugen en concentratie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Als de rechterkamer van het hart faalt, zijn er vrijwel geen behandelingen mogelijk. Cardioloog Kadir Caliskan van het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut is met een internationaal team bezig met een oplossing: een steunhart, speciaal voor rechterhartfalen.
Digitaal spel maakt smeerkampioen van kind met eczeem
Smeerkampioen worden. Dat is de beloning in een nieuwe game voor kinderen met constitutioneel eczeem. Het spel maakt kinderen wegwijs in de wereld van eczeem en alles wat daarbij komt kijken. Kinderdermatoloog Elodie Mendels van het Erasmus MC Sophia is de creatieve kracht achter de game.
‘Nieuw alzheimermiddel niet voor alle patiënten geschikt’
Geneesmiddelen die het eiwit amyloïde in de hersenen opruimen om zo de ziekte van Alzheimer iets te vertragen, zijn niet geschikt voor de meeste patiënten. Dat blijkt uit de ERGO-studie van het Erasmus MC in de Rotterdamse wijk Ommoord. Wetenschappelijk gezien spreken onderzoekers wel van een hoopvolle ontwikkeling.
Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had
Patiënten met slokdarmkanker die goed reageren op chemotherapie en bestraling, hoeven waarschijnlijk niet meteen na die behandeling te worden geopereerd aan hun slokdarm. Het lijkt effectief en veilig om – onder goede monitoring – af te wachten hoe de tumor zich ontwikkelt. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC Kanker Instituut.
‘Combinatie van diagnostiek en behandeling met radioactieve stoffen zal een vlucht nemen’
Ziekenhuisapotheker Harry Hendrikse is recent benoemd tot hoogleraar aan het Erasmus MC. Hij houdt zich bezig met theranostics: een relatief nieuw vakgebied waarin radioactieve stoffen worden gebruikt voor diagnostiek én behandeling. Deze therapie gaat de komende jaren een vlucht nemen, voorspelt Hendrikse in zijn oratie.
Is vader of zoon de dader? Vaker uitsluitsel met nieuwe DNA-techniek
Is dit DNA-spoor van de mannelijke verdachte of van zijn broer of vader? Dankzij nieuw onderzoek van het Erasmus MC kan hier in de rechtszaal vaker uitsluitsel over worden gegeven. ‘Dit gaat een grote impact hebben op het oplossen van strafzaken.’
Aart Jan van der Lelij spon een web van kennis over hormoonziekten
Endocrinoloog prof. Aart Jan van der Lelij hield zich voornamelijk bezig met witte raven. Want dát zijn patiënten met endocriene aandoeningen. Hun ziekten zijn zeldzaam, soms aangeboren, soms ook erfelijk. Ingewikkeld zijn ze bovenal. ‘De hormoonhuishouding is als een dashboard met 54 knoppen. Draai er aan 1, en alle andere knoppen komen in beweging.’
Antonia Becker en Emy van der Valk Bouman gaan als Faces of Science hun ervaringen als jonge wetenschappers delen met het grote publiek. Het is de eerste keer dat de KNAW een duo benoemt in die rol. Hun boodschap: wetenschappelijk onderzoek doe je samen.