Informatie voor kinderen
Maak een rondleiding met Joep
We begrijpen dat het soms best spannend kan zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Je weet niet precies wat er gaat gebeuren en waar je terecht komt. Op deze pagina kun je meekijken met het bezoek dat Joep brengt aan het Sophia Kinderziekenhuis. Kies een van de kamers in het ziekenhuis voor een speciale rondleiding van Joep (en z’n beertje en superaapje) en bekijk 360 graden foto’s van de kamers. Zo weet je alvast hoe ons ziekenhuis eruit ziet, voordat je bij ons langskomt.
Begin meteen met de rondleiding:

Op safari met de Hospital Hero app
Met behulp van de Hospital Hero app kun je alvast kennismaken met veelvoorkomende medische handelingen, zoals bloedprikken, een röntgenfoto of een hartfilmpje. Maak alvast je eigen routekaart door het ziekenhuis. Deze app zorgt ook voor afleiding in de wachtruimte, waar jullie dieren uit het museum Naturalis kunnen verzamelen die virtueel verstopt zijn in verschillende ruimtes van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.
Voorbereiden op je verblijf
In deze video leggen we uit wat je kinderen en ouders zelf kunnen doen tijdens het verblijf in ons ziekenhuis. Het is goed (én leuk) om deze interactieve video samen te bekijken. Deze video kwam tot stand in samenwerking met de Kinderadviesraad. In de Kinderadviesraad denken kinderen samen met medewerkers in het ziekenhuis mee over onderwerpen die zij belangrijk vinden.
De volgende vragen kunnen jullie samen bespreken: Wie zijn er bij het bespreken van mijn behandelplan aanwezig?; Wat moet je niet vergeten tijdens een afspraak?; Wat staat er op mijn polsbandje tijdens een opname?; Wanneer vertel je de arts dat je ergens allergisch voor bent?; Wanneer was je je handen?; Wat doe je als je veel pijn hebt?; Wat krijg je mee bij een ontslaggesprek?
Tijdens je verblijf
Kom je naar het Erasmus MC Sophia voor een onderzoek of een opname? Dan mogen je ouders natuurlijk altijd bij je blijven. De rest van je familie of overig bezoek is welkom tussen 14.00 - 20.00 uur.
Op de kamer
Blijf je een nachtje of langer in het ziekenhuis? Dan krijg je een kamer op de afdeling toegewezen. Je ouders kunnen bij je op de kamer blijven slapen. Op de kamer heb je een eigen douche, toilet en tablet. Op dit tablet kun je onder andere gamen, internetten en je eigen medische gegevens inzien. Het tablet kan alleen binnen de muren van het ziekenhuis gebruikt worden. In het ziekenhuis kun je ook gebruik maken van de WiFi. Kies voor ‘hotspot’ en ga akkoord met de voorwaarden.
Speelkamer
Op bijna elke afdeling is een speelkamer. De speelkamers zijn dagelijks geopend. Hier kun jij of jouw bezoek gebruik van maken, onder toezicht van een volwassene.
Activiteiten en evenementen
Er is een evenemententeam dat verschillende activiteiten en evenementen organiseert. Op de Instagram pagina van het Sophia Kinderziekenhuis kun je video’s en foto’s hiervan bekijken.
- Sophia Fun Days
Elke week is er een Sophia Fun Day. Dit duurt altijd van 10:00 – 16:00 en wordt georganiseerd in de grote centrale hal. Met verschillende thema’s. Ook werken we samen met verschillende partners in Rotterdam, zoals diergaarde Blijdorp, het Maritiem Museum, Feyenoord, de Doelen, IFFR en Plaswijck. Op posters in de hal en via de agenda op onze website kun je zien wanneer de evenementen plaatsvinden. - Activiteiten en belevenissen
Speciaal om kinderen in het ziekenhuis te laten ontspannen en lachen, worden er leuke belevenissen aan bed georganiseerd. Wil je ook wat afleiding aan je bed, bijvoorbeeld een clown of een tekenaar? Laat het dan weten aan de pedagogisch hulpverlener op de afdeling. - Lachen met de CliniClowns
Elke week komen de CliniClowns langs. Ze doen goocheltrucs, maken muziek en vertellen grappige verhalen. Je herkent ze aan hun rode neus. Kunnen ze jou aan het lachen maken? In onderstaande filmpje moet Jefferson in ieder geval hard lachen om CliniClown Zabor.
- Liedjesfabriek
Iedere eerste donderdag van de maand komt de Liedjesfabriek in het ziekenhuis. Samen met jou schrijven ze een lied en nemen dat op. - Magic Care
“Hocus pocus pilatus pas, ik wou dat er een goochelaar aan mijn bed was!” Eén keer per maand komen goochelaars in het ziekenhuis langs die je helpen een echte goocheltruc te leren. - Regenboogboom
Wil je wegdromen naar een plek waar alles kan en mag? Vraag dan aan de medewerkers van de Regenboogboom of ze met jou, in gedachten, naar het Regenboogbos gaan. Daar kan alles! - Berendokter
Is je beer, pop of knuffel ziek? Ga dan met hem naar de Berendokter! De Berendokters komen maandelijks in het ziekenhuis langs. - BedTimeStories
De medewerkers van BedtimeStories komen bij je voorlezen. En niet alleen voor het slapen gaan. Elke maandag zijn zij aanwezig in het ziekenhuis en nemen een mooie koffer vol verhalen mee. - Tekenen voor kinderen
Iedere woensdag of donderdag is er op verschillende afdelingen een tekenaar aanwezig, die speciaal voor jou een tekening maakt naar wens
Stuur iets naar Olli
In de centrale hal voor de ingang van het Erasmus MC Sophia vind je Olli de olifant. Olli heeft twee grote drollen gelegd. Het zijn hele speciale drollen, ze zijn namelijk voorzien van een gat. Precies groot genoeg om er een briefje of tekening in te doen voor Olli. Stuur jij iets leuks naar Olli?

Kinderadviesraad
Heb je een goed idee voor het ziekenhuis of wil je dat er iets verandert? In de Kinderadviesraad denken en beslissen kinderen mee. Hij wordt gevormd door (ex)patiënten, broers, zussen en vrienden van patiënten en spreekt namens alle kinderen die behandeld worden in het ziekenhuis. Zij kunnen vertellen wat ze hebben meegemaakt en wat hun ideeën zijn om het verblijf prettiger te maken.
De Kinderadviesraad komt ongeveer vijf keer per jaar samen om te vergaderen over onderwerpen die zij belangrijk vinden en waarvan ze denken dat het beter kan. Het gaat dan bijvoorbeeld over: het eten, de inrichting of de communicatie tussen patiënten en zorgverleners.
Wil jij ook onderdeel worden van de Kinderadviesraad? Dat kan als je tussen de 8 en 18 jaar oud bent en zelf patiënt bent in het Erasmus MC Sophia, of als een broer/zus/familie/vriend(in) patiënt is in het ziekenhuis. Lees meer over de Kinderadviesraad.