Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

De kliniek Kinder- en jeugdpsychiatrie en psychologie (KJPP)

Klinische behandeling, dagbehandeling en deeltijdbehandeling

Uw kind wordt binnenkort (misschien) opgenomen in de kliniek van de kinder- en jeugdpsychiatrie en psychologie. Of gaat starten met dagbehandeling. In deze periode kan er veel op u, uw kind en uw gezin afkomen. Hier geven we meer uitleg over onze kliniek. En over onze diagnostiek en onze behandelvormen.

Download PDF

Voor wie?

De kliniek van de kinder- en jeugdpsychiatrie en psychologie (KJPP) helpt kinderen en jongeren, die psychische problemen hebben. Soms samen met lichamelijke problemen. En die door deze problemen vastgelopen zijn in hun ontwikkeling op meerdere levensgebieden, bijvoorbeeld thuis en op school.

We zijn er voor kinderen van 5 tot 18 jaar. Vanaf 18 jaar gaat uw kind over naar de volwassenenzorg. Heel soms is het mogelijk dat uw kind na 18 jaar nog even bij ons onder behandeling blijft.

Wij bieden ook zorg als uw kind een kortdurende crisisinterventie of opname in het kader van de wet verplichte zorg (WvGGZ) nodig heeft. Dit is mogelijk voor kinderen vanaf 12 jaar.

Wat doen we op de kliniek?

We stellen een diagnose en behandelen uw kind. We werken samen met uw kind en uw gezin, om de klachten beter te herkennen en begrijpen. En om ermee om te leren gaan.

Op de kliniek van de kinder- en jeugdpsychiatrie en psychologie (KJPP) hebben we verschillende soorten behandelingen:
  • Klinische behandeling: uw kind wordt opgenomen in de kliniek. Uw kind blijft hier dus slapen. Uw kind krijgt elke dag behandeling. De behandeling is soms in de groep, soms alleen.
  • Dagbehandeling: uw kind slaapt thuis, maar komt elke dag naar het ziekenhuis voor behandeling. De behandeling is soms in de groep, soms alleen.
  • Deeltijdbehandeling: Uw kind komt een paar middagen per week naar het ziekenhuis voor behandeling, vaak in de groep en soms alleen.


Aanmelden

Verwijzing

Uw kind kan alleen naar de kliniek komen met een verwijzing. Dit kan vanuit het ziekenhuis, GGZ-instelling, instelling voor jeugdhulpverlening of andere zorginstantie. Uw kind moet daar een psychiatrische beoordeling hebben gehad. De arts of instelling die uw kind verwijst, blijft ook betrokken bij de behandeling. Na de opname neemt de verwijzer de zorg weer over.

Oriënterend gesprek

Als wij een verwijzing binnenkrijgen, kijken we of dit passend is. Daarna hebben we een oriënterend gesprek met u en de verwijzer. Als uw kind ouder dan 12 jaar is, zal hij/zij ook bij dit gesprek zijn. Tijdens dit gesprek bespreken we welke hulpvragen er zijn. En leggen we uit hoe de behandeling in de kliniek eruit ziet.

De intake

Het tweede gesprek is de intake. Uw kind is hierbij (gedeeltelijk) aanwezig, ook als uw kind jonger dan 12 jaar is. Tijdens de intake bespreken we de behandelingsovereenkomst. Hierin staat:

  • Doel van de opname,
  • Hoe lang we denken dat de behandeling duurt,
  • Doelen van uw kind,
  • Doelen van uw gezin,
  • Grenzen van de behandeling; wat doen we niet, of wat kunnen we niet.


De groepen

Behandelgroepen

Binnen onze kliniek hebben wij 7 behandelgroepen, verspreid over 2 locaties binnen het Erasmus MC. De groepen verschillen in leeftijd. Ook de soort problemen die de kinderen hebben en hoe we dit aanpakken verschilt per groep. Tijdens de aanmelding kijken we welke groep voor uw kind het beste is.

5 tot 12 jaar

Groene groep

  • Soort behandeling: klinische behandelgroep. Uw kind wordt opgenomen. Op deze groep zitten soms ook kinderen in dagbehandeling.
  • Doel van de groep: diagnose en behandeling.
  • Wanneer dagbehandeling: 5 dagen per week, van 9:00 uur tot 15:00 uur, op woensdag tot 13:00 uur.
  • Wanneer naar huis: Opgenomen kinderen gaan van zaterdagochtend tot zondagmiddag naar huis (verlof). Zo kunnen ze thuis oefenen met wat ze in de kliniek hebben geleerd.
  • Wanneer bezoek/vrije middag: woensdag van 13:00 uur tot 14:30 uur.
  • Locatie: Wytemaweg

Blauwe groep

  • Soort behandeling: Dagbehandeling. Uw kind slaapt thuis.
  • Doel van de groep: diagnose.
  • Wanneer behandeling: 5 dagen per week, van 9:00 uur tot 15:00 uur, op woensdag tot 13:00 uur.
  • Locatie: Wytemaweg


12 tot 18 jaar

Gele groep & Rode groep

  • Soort behandeling: Dagbehandeling. Uw kind slaapt thuis.
  • Soort groep: autismespectrumstoornis in combinatie met veel angst en/of somberheid of aanhoudende lichamelijke klachten.
  • Doel van de groep: behandeling.
  • Wanneer behandeling: 5 dagen per week, van 9:00 uur tot 16:00 uur.
  • Locatie: Wytemaweg

De Werf

  • Soort behandeling: (gesloten) klinische behandelgroep. Uw kind wordt opgenomen.
  • Soort groep: jongeren met internaliserende psychiatrische problematiek.
  • Doel van de groep: behandeling, kortdurende crisisopname of verplichte opname volgens de Wet verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (WvGGZ).
  • Wanneer naar huis: Als het mogelijk is, mag uw kind in het weekend thuis oefenen met wat ze in de kliniek hebben geleerd. Tijden zijn in overleg.
  • Locatie: Westzeedijk/’s Gravendijkwal

De Loods

  • Soort behandeling: open klinische behandelgroep / dagbehandeling.
  • Soort groep: jongeren met internaliserende psychiatrische problematiek.
  • Doel van de groep: diagnostiek en (kortdurende) behandeling.
  • Wanneer dagbehandeling: vijf dagen per week van 9:00 uur tot 16:00 uur.
  • Wanneer naar huis: Opgenomen jongeren gaan van zaterdag 10.00 uur tot zondag 17.00 uur naar huis (verlof) . Zo kunnen ze thuis oefenen met wat ze in de kliniek hebben geleerd.
  • Locatie: Westzeedijk/’s Gravendijkwal

14 tot 18 jaar

De vaart

  • Soort behandeling: Deeltijdbehandeling. Groepsbehandeling in modules.
  • Doel van de groep: behandeling.
  • Wanneer behandeling: maandag en donderdag van 15.30 uur tot 18 uur.
  • Locatie: Wytemaweg


De behandeling

De eerste weken

De eerste 4 of 5 weken van de behandeling beginnen met observatie. Ook kijken we of we een diagnose kunnen stellen. We kijken vooral hoe u kind zich gedraagt in bepaalde situaties, bijvoorbeeld op de behandelgroep. Ook kijken we waar de mogelijkheden voor behandeling en ontwikkeling zijn en doen we psychologisch onderzoek. En hebben we gesprekken met u als ouder. We kijken ook hoe jullie met elkaar omgaan binnen het gezin, dit noemen we systeemgesprekken.

Na deze eerste weken overleggen we met alle behandelaren van uw kind, en met de arts die uw kind verwezen heeft. We bespreken de conclusies met u en uw kind. Samen bepalen hoe we het beste verder kunnen gaan met de behandeling van uw kind. Bijvoorbeeld een behandeling in onze kliniek of ergens anders.

Als uw kind in onze kliniek blijft, maken we een aantal afspraken. We bespreken het doel van de behandeling, waar we ons op gaan richten en hoe lang we verwachten dat de behandeling duurt. Elke 4 tot 8 weken bespreken we deze afspraken met u, uw kind en de verwijzer. Als het nodig is passen we de afspraken aan. We luisteren hierbij ook naar uw mening en die van uw kind.

Wat doen we tijdens de behandeling?

Op de groep

Een belangrijk deel van de behandeling is op de groep. Wij zijn hier als begeleidingsteam altijd aanwezig, om te observeren, ondersteunen en begeleiden. Vanuit de grote doelen van de behandeling, zetten we kleine doelen voor de week op. En we oefenen hiermee met uw kind op de groep.

Verschillende vormen van therapie

Binnen onze kliniek krijgt iedereen systeemtherapie. Deze vorm van therapie krijg je als gezin. In een gezin zijn er vaak vaste manieren waarop iedereen met elkaar en de problemen omgaat. Tijdens deze therapie werken we samen aan het veranderen van patronen die minder goed werken. En ondersteunen we de patronen die goed gaan. U komt hiervoor elk week op een vast moment naar de kliniek. Is uw kind jonger dan 12 jaar, dan is dit in de vorm van ouderbegeleiding. Uw kind is soms bij het gesprek. Is uw kind ouder dan 12 jaar, dan krijgen jullie systeemtherapie. Uw kind is bijna altijd bij het gesprek.

Op onze kliniek werken we elke dag met educatieve therapie. We blijven in contact met school en werken aan leerdoelen. Als uw kind een achterstand heeft op school, bekijken we hoe we deze kunnen wegwerken.

Daarnaast werken we met vele andere soorten therapieën. Therapie met de groep, therapie voor uw kind persoonlijk en soms ook therapie voor jullie als gezin.

Afronding van de behandeling

Tijdens de laatste weken van de behandeling werken we aan de afronding. Samen met u en uw kind werken we eraan dat uw kind weer naar huis kan. We oefenen om alles wat we in de kliniek geleerd hebben, ook thuis te gaan doen. Ook kijken we hoe uw kind weer naar school kan. Vaak zijn de problemen nog niet helemaal opgelost, maar is een behandeling in onze kliniek niet meer nodig voor uw kind. Als er na de behandeling in onze kliniek nog meer behandeling nodig is, zorgt de verwijzer hiervoor. Wij kunnen hierin natuurlijk meedenken en adviseren.

Hoe lang duurt de opname/dagbehandeling?

Hoe lang een behandeling in onze kliniek duurt verschilt per kind. Als we alleen een diagnose gaan stellen, duurt dat minimaal 4 en maximaal 12 weken. Als uw kind ook een behandeling krijgt in onze kliniek, duurt het gemiddeld 3 tot 9 maanden.

Wat kost de behandeling?

De gemeente betaalt de behandeling voor kinderen tot 18 jaar.

Als uw kind 18 jaar is, betaalt de zorgverzekering de kosten. Heeft u hier vragen over, overleg dan met de zorgverzekeraar.

Contact en route

Route

Algemene informatie over contact en route vind u op www.erasmusmc.nl/contact-en-route

Contact

Locatie Wytemaweg

Gebouwdeel Kp

Telefoonnummer: (010) 703 6 511 (bereikbaar van 8.30 – 17.00 uur)

Locatie Westzeedijk/’s Gravendijkwal

Gebouwdeel Dp

Telefoonnummer: (010) 703 45 51 (bereikbaar van 8.30 – 17.00 uur)