Glucose-6-fosfaat-dehydrogenase, G6PD: over deze aandoening
Wat is Glucose-6-fosfaat-dehydrogenase, G6PD?
Wat is deze aandoening?
G6PD-deficiëntie, volledige naam: glucose-6-fosfaat-dehydrogenase, is een aandoening met vooral afbraak van rode bloedcellen wat in bepaalde situaties leidt tot acute bloedarmoede. Heel zelden gaat de aandoening samen met chronische bloedarmoede.
Hoe vaak komt het voor?
Minder dan een tiende van de wereldbevolking heeft een mutatie in het gen voor G6PD. De aandoening komt voornamelijk voor in (vroegere) malariagebieden. Onder de Noord-Europese bevolking is G6PD-deficiëntie zeldzaam.
Soorten
Er zijn vier vormen G6PD-deficiëntie:
- Type 1 is een ernstige enzymdeficiëntie met klachten van chronische bloedarmoede vanaf de geboorte. Type 1 komt zelden voor.
- Type 2 is ook een ernstige enzymdeficiëntie, maar er ontstaat alleen bloedarmoede bij een infectie of bij bepaalde medicijnen. Dit is het meest voorkomende type.
- Bij type 3 is de G6PD-activiteit een tiende tot de helft van normaal en geeft milde klachten.
- Bij type 4 is de G6PD-activiteit boven tweederde en geeft geen klachten.
Oorzaak
Het G6PD-gen ligt op het X-chromosoom. Daarom komt G6PD-deficiëntie vooral bij mannen voor. Dochters van mannen met G6PD zijn altijd draagster; draagsters hebben over het algemeen minder klachten van afbraak van rode bloedcellen en bloedarmoede.
Zonder G6PD is de rode bloedcel niet beschermd tegen zuurstofradicalen. Onder andere medicijnen en tuinbonen lokken afbraak van rode cellen uit.
Symptomen en gevolgen
Kinderen met een G6PD-deficiëntie hebben in het dagelijks leven geen klachten. Maar in perioden van lichamelijke stress, zoals vlak na de geboorte, bij koorts, na eten van tuinbonen of innemen van bepaalde medicijnen kunnen de rode cellen afbreken en kan er acute bloedarmoede ontstaan. De klachten die daarbij horen zijn: moeheid, geelzucht, bleekheid, en verminderde inspanningstolerantie, dus heel weinig inspanning aankunnen.