Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Zoutinfusietest

Functietest endocrinologie

U krijgt een zoutinfusietest. Dit is een onderzoek naar het tekort aan het argininevasopressine (AVP) hormoon. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de test, de test zelf en wat u na de test kan verwachten.

Download PDF

Doel van de test

U moet veel plassen en heeft veel dorst. Dat kan verschillende oorzaken hebben. U krijgt de zoutinfusietest om te onderzoeken of de oorzaak daarvan is dat u te weinig AVP aanmaakt. Dit hormoon wordt ook wel antidiuretisch hormoon of vasopressine genoemd. Het hormoon zorgt ervoor dat het lichaam niet uitdroogt, AVP zorgt er namelijk voor dat u genoeg water vasthoudt. Daardoor gaat u minder plassen. Onvoldoende AVP aanmaak noemen we ook wel Arginine Vasopressine deficiëntie. Vroeger heette dit centrale Diabetes Insipidus.

Tijdens de test krijgt u een zoutinfuus. Door het zoutinfuus hoort uw lichaam meer AVP aan te gaan maken, zodat u minder gaat plassen en u dus niet uitdroogt. Omdat AVP moeilijk te meten is in het bloed, meten we in plaats daarvan copeptine. Een hoge copeptine spiegel betekent dat het lichaam voldoende AVP kan produceren. Dit meten we met een bloedafname.

Voorbereiding voor de test

De test vindt meestal plaats bij het dagbehandelcentrum (Ng4). U ontvangt schriftelijk (per mail of post) bericht over de opname datum en tijd. Zorg ervoor dat u tenminste 15 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig bent op de afdeling.

Nuchter

U mag vanaf de avond voor de test niets meer eten. U mag ook niet meer roken. Tot 06.00 uur mag u wel water drinken, maar geen andere dranken. Vanaf 06.00 uur mag u helemaal niets meer drinken. Ook niet tijdens de test.

Medicijnen

Gebruikt u het medicijn desmopressine (Minrin)? Voor deze test moet u 24 uur van te voren stoppen met dit medicijn.

Gebruikt u nog andere medicijnen? Die mag u innemen met een slokje water. Behalve als uw arts of verpleegkundige iets anders met u heeft afgesproken.

Vervoer

Mogelijk voelt u zich niet helemaal lekker na de test. We adviseren u daarom om niet zelf naar huis te rijden na de test.


Uitvoering van de test

U krijgt twee infuusnaalden. In beide armen één infuus. Via een infuusnaald nemen we elk halfuur 2 tot 4 buisjes bloed af. U krijgt het zoutinfuus via de andere infuusnaald. De test kan maximaal 6 uur duren. Dit hangt af van hoe snel de zoutwaarde in uw bloed stijgt

Tijdens de test gelden deze leefregels:
  • Vanaf 30 minuten voor de test moet u in bed blijven.
  • U mag alleen uit bed voor het toilet. Dit kan op een postoel, staand naast het bed of u wordt met een rolstoel naar het toilet gebracht. U mag niet zelf lopen.
  • U mag tijdens de test de dagbehandeling niet verlaten.
  • U mag weer eten en drinken als alle infusen gestopt zijn.
U krijgt na de test een infuus met water. Dit doen we om het zout in uw bloed weer te verlagen. Het water zorgt voor minder zout in uw lichaam. Binnen 60 minuten moet u ook een hoeveelheid water drinken. Hoeveel water is afhankelijk van uw gewicht. De verpleegkundige vertelt dit aan u. Na 60 minuten meten we nogmaals de zoutwaarde in uw bloed. Aas deze goed is, mag u met ontslag.

Bijwerkingen van de test

U kan tijdens de test veel vocht verliezen. U kan van deze test bijwerkingen krijgen, zoals dorst, hoofdpijn, niet lekker voelen, duizeligheid en misselijkheid. Heeft u last van deze klachten of voelt u zich ineens niet lekker? Vertel dit aan de verpleegkundige.

Nazorg

U mag na de zoutinfusietest weer eten en drinken. Wij raden aan rustig aan te doen op de dag van de test en geen zware lichamelijke activiteiten te verrichten, zoals sporten. Wij adviseren om niet alleen naar huis te rijden.

Uitslag van de test

U krijgt de uitslag van de test tijdens de volgende afspraak op de polikliniek.

Afspraak verzetten

Kan u niet naar de test komen? Bel naar het dagbehandelcentrum om de afspraak te verplaatsen.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur:

Polikliniek (010) 704 05 70

Dagbehandelcentrum (010) 703 27 55