Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Spreekuur hevig menstrueel bloedverlies

Het spreekuur hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is er speciaal voor meisjes en jonge vrouwen met veel bloedverlies bij de menstruatie. Wij leggen graag uit wat HMB is en wat je kunt verwachten van het spreekuur.

Download PDF


Wat is hevig menstrueel bloedverlies (HMB)?

De baarmoeder is een peervormig orgaan en heeft ook een beetje die afmetingen. De baarmoeder is een spier met een holte binnenin. Die holte is bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies noemen we endometrium. Als er geen sprake is van een zwangerschap, stoot de baarmoeder het slijmvlies tijdens de menstruatie af. Dit zorgt voor bloedverlies. Zowel de grootte van de baarmoeder als de dikte van het slijmvlies spelen een rol in de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie. Maar ook de hormonen en de bloedstolling.

Wat is normaal?

Wat veel of hevig bloedverlies is bij de menstruatie kan voor iedereen verschillend zijn. De gynaecoloog vindt het volgende normaal: een menstruatie om de 24 - 31 dagen, met 4 - 7 dagen bloedverlies van hooguit 150 cc. Een klein plastic bekertje vol bijvoorbeeld. Vloei je met kortere tussenpozen, langer of meer dan spreken we van hevig menstrueel bloedverlies

Je kunt vrij gemakkelijk zelf kijken of je last hebt van hevig menstrueel bloedverlies. Door het invullen van een schema tijdens 1 menstruatie. Is de score 150 of meer dan is er sprake van HMB. Scoor je lager, dan wil dat niet zeggen dat je klacht niet vervelend is. We kijken ook dan wat we voor je kunnen doen.

Symptomen en gevolgen

Veel bloedverlies tijdens de menstruatie kan zorgen dat:
  • je bloedarmoede krijgt
  • (veel) buikpijn kunt hebben
  • moe bent
  • niet naar school of werk kunt of niet mee kunt doen aan gym
  • dat je niet uit durft te gaan, niet durft te vrijen en misschien wel minder zelfvertrouwen hebt

Oorzaak

Bij jonge meisjes / vrouwen is de oorzaak van het vele bloedverlies meestal geen afwijking zoals een poliep of vleesboom in de baarmoeder. Het kan wel te maken hebben met de stolling van het bloed. Hierdoor worden er geen of minder snel stevige bloedproppen in de openstaande vaatjes in de wand van de baarmoeder gemaakt. Je vloeit daardoor langer en meer dan vrouwen die dit niet hebben. Het komt ook regelmatig voor dat we geen oorzaak vinden.

Over het spreekuur

Met wie heb je te maken?

Op het spreekuur maakt je achtereenvolgens kennis met de(kinder)hematoloog, gynaecoloog en de verpleegkundig specialist. Een hematoloog is gespecialiseerd in afwijkingen in het bloed en de behandeling van bloedziekten. Een gynaecoloog is gespecialiseerd in specifieke gezondheidsproblemen bij vrouwen; in het bijzonder in het vrouwelijke voortplantingsorgaan.

Wat is het doel?

Meestal kunnen we in het eerste bezoek alle vragen doornemen en onderzoeken doen om je klachten vast te stellen. Zo kunnen we samen snel een plan maken voor de behandeling van je klachten.

Over de onderzoeken

Bij de gynaecoloog
Omdat er bij jonge meisjes / vrouwen vaak geen afwijking in de baarmoeder is, is extra onderzoek meestal niet nodig en is een gesprek vaak voldoende. Denkt de gynaecoloog dat er wel meer onderzoek nodig is, dan vraagt hij eerst of je al seksuele gemeenschap hebt gehad of eerder zo’n onderzoek. De onderzoeken zijn bijvoorbeeld het maken van een echo of het bekijken van de baarmoedermond. Je beslist samen met de gynaecoloog wat de wat de beste manier is om de echo te maken: via de buik of via de vagina. Het bekijken van de baarmoedermond gaat altijd via de vagina en gebeurt altijd in overleg.

Bij de (kinder)hematoloog
Soms is HMB 1 van de eerste klachten die wijzen op een afwijking in de bloedstolling. De (kinder)hematoloog bespreekt met jou een bloedingsvragenlijst en doet aanvullend bloedonderzoek om een mogelijke stollingsstoornis op te sporen als deze nog niet bekend is. Je bloed onderzoeken we ook op bloedarmoede door ijzertekort. Als je een ijzertekort hebt, kun je hiertegen ijzertabletten of een ijzerinfuus krijgen.

Over de behandeling


Wat is het doel?

Alle behandelingen hebben als doel de hoeveelheid bloedverlies te verminderen zonder de kans op het krijgen van kinderen te veranderen.
  • Prostaglandine synthetase remmers zoals Feminax® en Naproxen®
    Deze zorgen dat het bloedverlies gemiddeld met 30% afneemt. Het werkt ook goed tegen de eventuele buikpijn. Heb je een stollingsstoornis dan is deze behandeling niet altijd mogelijk. Kan wel gebruikt worden bij een kinderwens.
  • Tranexaminezuur of Cyclokapron®
    Zorgt ervoor dat er sneller bloedproppen komen in de vaatjes van de baarmoederholte. Hierdoor stopt het bloeden sneller. Kan gebruikt worden bij een kinderwens.
  • De pil
    De orale anticonceptie pil zorgt ervoor dat er in de baarmoederholte minder of geen slijmvlies wordt aangemaakt. Hierdoor hoeft er dus ook minder slijmvlies uit en neemt het bloedverlies over het algemeen af. Als het goed gaat met de pil kan je deze ook een aantal maanden doorslikken om het aantal menstruaties per jaar te verminderen. Zo kan je dus voorkomen dat je bijvoorbeeld in een vakantie of tijdens belangrijke gebeurtenissen ongesteld bent. De 1e pil hoeft niet direct de juiste pil voor je te zijn. Samen met je arts kan je wisselen van pil totdat je tevreden bent over het bloedverlies en de eventuele bijwerkingen. De pil is ook voor het voorkomen van een zwangerschap.
  • De prikpil
    De prikpil is een injectie met hormonen die vaak door de huisarts wordt gegeven. Je krijgt de injecties 1 keer per 3 maanden. Tijdens het gebruik van de prikpil heb je vaak geen menstruaties. Je kunt wel onregelmatig weinig bloedverlies (spotting) hebben. Heb je een stollingsafwijking, dan moeten we samen met de hematoloog kijken of de prikpil mogelijk is. De prikpil is ook voor het voorkomen van een zwangerschap.
  • Hormoonhoudend spiraaltje
    Net als de pil zorgt dit spiraal ervoor dat er minder slijmvlies wordt aangemaakt en dus de hoeveelheid bloedverlies bij de menstruatie afneemt of weg blijft. Het plaatsen van een spiraaltje doen we niet bij meisjes/vrouwen die nog maagd zijn. Het plaatsen kan pijnlijk zijn. Het spiraaltje is ook voor het voorkomen van een zwangerschap.
Het condoom, sterilisatie en het koperhoudende spiraal zijn géén opties voor meisjes/vrouwen met hevige menstruaties. Ze zijn alleen bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar hebben geen invloed op de hoeveelheid bloedverlies.

Voor nog meer opties: www.anticonceptie.nl.

Heb je nog vragen?

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, bespreek ze dan met de behandelend arts op het spreekuur.

Contact


  • Polikliniek kinderhematologie Sophia (010) 703 61 12
    kinderhemofilie@eramusmc.nl
  • Polikliniek hematologie Erasmus MC (010) 704 01 13
    hemofilie@erasmusmc.nl
  • Kliniek 2 Zuid (010) 703 74 00