Wat is een roesje?
Bij een roesje krijgt u via een infuus medicijnen. Een verpleegkundige prikt de infuusnaald op de afdeling. Door de medicijnen wordt u rustig en ontspannen. Soms zit er ook een pijnstiller bij.
Een roesje is geen narcose. U blijft wakker en kunt zelf ademen en opdrachten van de arts doen, als dat nodig is. Door het roesje herinnert u weinig of niks van het onderzoek.
Een roesje is geen narcose. U blijft wakker en kunt zelf ademen en opdrachten van de arts doen, als dat nodig is. Door het roesje herinnert u weinig of niks van het onderzoek.
Wanneer krijg u een roesje?
De arts die het onderzoek doet, bepaalt op de behandelkamer of het veilig genoeg is voor uw gezondheid om een roesje te krijgen.
Komt u voor een gastroscopie (maagonderzoek)? Dan kunt u ook een verdoving in uw keel krijgen met een keelspray.
Komt u voor een gastroscopie (maagonderzoek)? Dan kunt u ook een verdoving in uw keel krijgen met een keelspray.
Voorbereiding
U mag geen nagellak of kunstnagels op hebben.Begeleider
U moet een begeleider meenemen die u naar huis kunt brengen. Ook als u alleen pijnstillers krijgt, moet u een begeleider meenemen. Geef altijd het telefoonnummer van uw begeleider door aan de verpleegkundige. Neemt u geen begeleider mee? Dan kunt u geen roesje krijgen.Moeilijk te prikken
Bent u moeilijk te prikken? Kom dan een half uur voor de afgesproken tijd naar uw afspraak. Meld dit bij de baliemedewerker in de wachtkamer. De verpleegkundige kan dan rustig de tijd nemen om u een infuusnaald te geven.Het onderzoek
Tijdens het onderzoek houden we uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte goed in de gaten. U krijgt altijd een zuurstofslangetje in uw neus voor ondersteuning.
Na het onderzoek
Na het onderzoek rijden we u naar de uitslaapkamer. Hier blijft u tot u goed wakker bent en alle controles goed zijn. Meestal is dit ongeveer een uur na het krijgen van het roesje.
De rest van de dag kunt u zich suf voelen. U kunt ook niet meer zo snel reageren. Daarom mag u 12 uur na het roesje:
- Niet alleen deelnemen aan verkeer. U mag dus geen auto, (brom-)fiets of scootmobiel besturen. U mag dus ook niet alleen lopend, met openbaar vervoer of met de taxi naar huis.
- Geen machines bedienen.
- Geen belangrijke beslissingen nemen.
- Geen slaapmiddelen gebruiken.
- Geen alcohol drinken.
Complicaties en bijwerkingen
- De kans is iets groter dat u zich verslikt tijdens een gastroscopie (maagonderzoek).
- U kunt overgevoelig zijn voor het roesje. Vertel de verpleegkundige over uw allergieën voor het onderzoek.
- Gebruikt u vaak slaapmiddelen, pijnstillers of alcohol? Dan kan het zijn dat roesje minder goed werkt. Vertel dit aan de verpleegkundige voor het onderzoek.
- U kunt tijdelijk vergeetachtig zijn of ontremd raken door het roesje.
Contact
- Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding? Belt u dan tijdens kantooruren op (010) 703 02 57 of stuur een e-mail naar prescopie@erasmusmc.nl.
- Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak? Neem dan tijdig contact met ons op (010) 704 02 66