Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Leefstijlzorgloket

Uw eerste bezoek

U bent doorverwezen naar het leefstijlzorgloket, in overleg met uw behandeld arts. Tijdens uw eerste bezoek bespreken we uw leefstijl en doen we verschillende onderzoeken. We vragen u om deze informatie helemaal te lezen voor uw bezoek. Zo zorgt u dat u goed voorbereid bent.

Download PDF

Over het leefstijlzorgloket

Wat gaan we doen?

Plan maken

We gaan samen met u een plan maken om uw leefstijl te verbeteren. Bij leefstijl kunt u denken aan voeding, beweging, roken, slaap en stress.

Het verschilt per persoon wat het plan inhoudt. U kunt bijvoorbeeld denken aan afspraken over bewegen. Daarnaast kunnen we u extra hulp adviseren. Bijvoorbeeld van een fysiotherapeut, diëtist, psycholoog of buurtwandelcoach. Deze hulp vindt niet plaats bij ons in het Erasmus MC. Wij begeleiden u naar de juiste hulp bij u in de buurt.

Het plan maken we op basis van:
  • vragenlijsten over uw leefstijl
  • een gesprek over uw leefstijl

Onderzoeken naar uw gezondheid

Daarna gaat u zelf aan de slag met dit plan. Na 3 en 12 maanden komt u bij ons terug. Dan bekijken we of de veranderingen in uw leefstijl invloed hebben op uw gezondheid. Daarvoor doen we verschillende onderzoeken naar uw gezondheid. Deze onderzoeken doen we ook tijdens uw eerste bezoek. Zo kunnen we de uitslagen met elkaar vergelijken.

Onderzoeken naar uw gezondheid:
  • We onderzoeken uw bloed.
  • We onderzoeken uw urine.
  • We meten uw lengte en gewicht.
  • We meten uw lichaamssamenstelling.
  • We meten de kracht in uw armen.
  • We meten soms uw bloeddruk.

Wat is het doel?

Ons doel is om samen met u een plan te maken dat past bij uw wensen en behoeften. Uiteindelijk is het doel om uw leefstijl te verbeteren. Dit zorgt voor een betere gezondheid en betere kwaliteit van leven. Dit blijkt uit onderzoek. Ook blijkt dat een gezondere leefstijl een positieve invloed kan hebben op verschillende aandoeningen en ziektes.

Voorbereiding

Vragenlijsten

Uiterlijk 4 weken voor uw afspraak krijgt u een mail met een link naar vragenlijsten toegestuurd. We vragen u deze uiterlijk 2 weken voor uw afspraak in te vullen. De vragen helpen ons en uzelf om het gesprek goed voor te bereiden.

Het invullen van de vragenlijsten duurt ongeveer een uur. Begin daarom op tijd. U hoeft de vragenlijsten niet in één keer in te vullen.

Heeft u hulp nodig bij het invullen van de vragen op de computer? Neem dan contact op met het Patiënt Service Centrum (zie ‘Contact’ onderaan de tekst).

Bloed prikken en urine inleveren

We vragen u om voor uw bezoek:
  • bloed te laten prikken
  • urine in te leveren
U kunt hiervoor zonder afspraak terecht bij de centrale bloedafname in gebouw Ne-1 of Ng-1 in het Erasmus MC. Hier krijgt u een potje voor uw urine. Daar kunt u in plassen. Daarna levert u het potje in.

U kunt het bloed prikken en urine inleveren combineren met uw bezoek aan het leefstijlzorgloket. U kunt ook op een eerder moment al bloed laten prikken en urine inleveren.

Nuchter zijn

Voor het bloed prikken moet u nuchter zijn. Dit houdt in:
  • Drink in de 24 uur voor het bloed prikken geen alcohol.
  • Eet en drink in de 12 uur voor het bloed prikken niks waar suiker in zit. U mag alleen water, thee en koffie zonder melk of suiker drinken.
  • Slikt u medicijnen in de ochtend? Neem deze medicijnen dan in ná het bloed prikken.
Heeft u medische redenen waardoor u niet zo lang nuchter kunt zijn? Of kunt u niet wachten met het innemen van uw medicijnen? Overleg dan met uw arts of bel het leefstijlzorgloket (zie ‘Contact’ onderaan de tekst).

Als we bijzondere dingen in uw bloed of urine vinden, laat de arts dit aan u weten.

Voorbereiding voor onderzoek

De voorbereidingen hieronder zijn nodig voor één van de onderzoeken tijdens uw bezoek (meting van uw lichaamssamenstelling):
  • U moet nuchter blijven in de 4 uur voor de afspraak. Dit houdt in: eet en drink in de 4 uur voor de afspraak niks waar suiker in zit. U mag alleen water, thee en koffie zonder melk of suiker drinken.
  • Sport niet intensief in de 24 uur voor uw afspraak.
  • Smeer geen crème of lotion op handen en voeten op de dag van de afspraak.
  • Trek makkelijke schoenen en sokken aan. Trek liever geen panty of steunkousen aan. We vragen u namelijk om uw schoenen en sokken uit te trekken voor de meting.

Tijdens uw bezoek

Over uw bezoek

Uw bezoek aan het leefstijlzorgloket duurt 1 uur en 15 minuten. Tijdens het bezoek heeft u een gesprek met de leefstijlzorgcoördinator. Dit duurt ongeveer 1 uur. Daarnaast doen we een aantal metingen. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Gesprek

Tijdens het gesprek bespreken we uw leefstijl en de vragenlijsten. Samen kijken we hoe uw leefstijl kan verbeteren. We bekijken wat u wilt en wat voor u mogelijk is. Op basis daarvan maken we het plan. We bespreken samen waar u mee aan de slag gaat.

Metingen

Lengte en gewicht

We meten uw lengte en gewicht, zonder schoenen en zware kledingstukken.

Lichaamssamenstelling

Vlak voor dit onderzoek vragen we u om naar het toilet te gaan.

Met dit onderzoek meten we de verhouding tussen spier- en vetmassa in uw lichaam.

U leest meer over dit onderzoek in ‘Meting lichaamssamenstelling’.

Belangrijk: heeft u een neurostimulator? Dan mogen we dit onderzoek niet bij u uitvoeren.



Kracht in uw armen

Bij deze meting meten we de kracht in uw armen.
  1. U gaat zitten op een stoel of bank.
  2. U knijpt kort zo hard mogelijk in het apparaat.
  3. Dit doet u 3 keer per hand. Dat zorgt ervoor dat de meting zo betrouwbaar mogelijk is.


Bloeddruk

We meten soms uw bloeddruk.

Deelname aan wetenschappelijk onderzoek

Aan het einde van uw bezoek vragen we of u mee wil doen aan wetenschappelijk onderzoek. We vragen dan of u het ‘informed consent’ formulier wilt tekenen.

We doen onderzoek naar de effecten van het leefstijlzorgloket. Dit doen we omdat het een nieuwe vorm van zorg is. Deelname is niet verplicht. Deelname heeft geen invloed op uw zorg, de bezoeken en metingen. We vragen alleen toestemming om uw gegevens anoniem in een database op te slaan. Deze gegevens gebruiken we dan voor onderzoek.

Na uw bezoek

Plan uitvoeren

Na uw bezoek gaat u aan de slag met het plan.

Het kan zijn dat u van ons een e-mail krijgt met extra contactgegevens van leefstijlaanbieders (fysiotherapeut, diëtist) bij u in de buurt. Zodra u een afspraak heeft gemaakt bij een hulpverlener, mailt u ons. Zet in de mail bij wie en wanneer u gaat starten. Dan zorgen wij dat hij/zij informatie vanuit ons gesprek krijgt.

Contact

2 tot 3 weken na uw bezoek bellen we u op. Dan bespreken we of het lukt met het plan. Ook vragen we dan of u nog ergens hulp bij nodig heeft.

Extra onderzoek: fibroscan

Over de fibroscan

Naast de standaard onderzoeken kunt u een extra onderzoek laten doen: een fibroscan. Dit is een onderzoek naar uw lever. Dit onderzoek doen we tijdens een aparte afspraak in het ziekenhuis. U moet dan dus een keer extra naar het ziekenhuis komen. U kiest zelf of u dit onderzoek wilt laten doen. Ook dit onderzoek herhalen we nog 2 keer. Na ongeveer 3 en 12 maanden. Over het onderzoek

Een fibroscan is een scan van uw lever. Deze scan bepaalt de gezondheid van uw lever en de hoeveelheid vet in uw lever.

Voorbereiding

Vanaf 2 uur voor het onderzoek moet u nuchter blijven. Dit houdt in: eet en drink in de 2 uur voor de afspraak niks waar suiker in zit en drink geen koffie. U mag alleen water en thee drinken.

Tijdens het onderzoek

Een fibroscan lijkt op een echo-onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug, met uw rechterhand onder uw hoofd. De onderzoeker plaatst een echokop tussen 2 ribben. Daarna voelt u een klein tikje tegen uw huid.

Het onderzoek duurt in totaal een paar minuten. In deze tijd doen we 10 metingen. Dit is nodig voor een betrouwbare uitslag. U krijgt direct na het onderzoek de uitslag te horen. Het onderzoek doet geen pijn en er is geen kans op complicaties.

Controles

3 en 12 maanden nadat u aan de slag bent gegaan met uw leefstijl, komt u opnieuw naar het leefstijlzorgloket. Dan herhalen we:

  • de vragenlijsten over uw leefstijl
  • verschillende onderzoeken naar uw gezondheid:
    • We onderzoeken uw bloed.
    • We onderzoeken uw urine.
    • We meten uw gewicht.
    • We meten uw lichaamssamenstelling.
    • We meten de kracht in uw armen.
    • We meten soms uw bloeddruk.
We vergelijken de uitkomsten dan met de situatie vóór de veranderingen in uw leefstijl. Zo bekijken we wat de invloed is van de veranderingen in uw leefstijl op uw gezondheid.

Meer informatie

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op:
  • e-mail: leefstijlzorgloket@erasmusmc.nl
  • telefoonnummer: (010) 704 22 33
    • Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur.
    • Zijn we niet bereikbaar via de telefoon? Dan kunt u de voicemail inspreken. Deze luisteren we elke werkdag af. Als het mogelijk is, bellen we u dezelfde dag terug.
Geef altijd uw patiëntnummer door. Zo kunnen wij uw gegevens makkelijk vinden. Vragen over leefstijl kunt u stellen tijdens het gesprek.

Heeft u een niet-medische vraag? Neem dan contact op met het Patiënt Service Centrum:
  • (010) 704 51 14 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)
  • info@erasmusmc.nl