Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Hart-scan in rust

Onderzoek naar de doorbloeding van het hart

U krijgt binnenkort een hart-scan in rust. Met deze scan kijken we hoe goed de doorbloeding van uw hart is. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF

Let op!

Kom op tijd
Kunt u niet komen of bent u later? Laat ons dat zo snel mogelijk weten. De radioactieve vloeistof wordt speciaal voor u gemaakt. We kunnen de vloeistof niet lang bewaren. Dus als u te laat komt, kan het onderzoek misschien niet meer doorgaan.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u zwanger, of probeert u zwanger te worden? Vertel dit dan zo snel mogelijk aan ons. Uw arts zal u dan vertellen of het onderzoek doorgaat.

Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. U mag na het onderzoek 24 uur lang geen borstvoeding geven. Zorg ervoor dat u voldoende voorraad heeft, of de eerste 24 uur flesvoeding geeft.

Voorbereiding

Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. U mag dus gewoon eten en drinken.
  • Gebruikt u medicijnen? Bespreek met uw behandelend arts of u deze in mag nemen tijdens dit onderzoek.
  • Neem iets te eten en drinken mee als u naar de polikliniek komt. Tussen de injectie en de scan moet u iets vets eten, bijvoorbeeld chocolade of een boterham met kaas.
  • Draag kleren die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Draag geen sieraden of piercings. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
  • Laat uw waardevolle spullen thuis.
  • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider moet tijdens de scan wachten in de wachtkamer. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Aankomst

Het onderzoek is in het Erasmus MC. U meldt zich aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal. U krijgt dan een dagticket, daarop staat waar u precies moet zijn.

Tijdens het onderzoek

U gaat zitten in de toedienkamer.

  • We spuiten de radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm. Hiermee kunnen we uw hart in beeld brengen tijdens de scan later.
  • Hierna moet u 1 tot 2 uur wachten, zodat de radioactieve vloeistof kan inwerken.
  • Tijdens de wachttijd moet u iets vets eten, bijvoorbeeld chocolade of een boterham met kaas. U neemt dit zelf mee.

Scan

Ongeveer 1 tot 2 uur na de injectie maken we een scan van uw hart. Blijf tijdens de scan goed stil liggen, ook als het bed verschuift. Tijdens de scan ligt u op een bed en draaien twee camera’s om u heen. Dit duurt 10 minuten. Daarna schuift het bed een stukje en maken we een tweede scan. Deze tweede scan heeft een lagere dosering straling dan de eerste scan.

Hoe lang duurt het?

Het hele onderzoek duurt 2 tot 3 uur, inclusief wachttijd.

Radioactiviteit

U krijgt tijdens het onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. Dit betekent dat de vloeistof een onzichtbare straling afgeeft. Het gaat om heel weinig straling. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De kans op schade aan het lichaam is klein. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek gewoon naar huis of naar uw werk. Daarbij kunt u gebruik maken van uw auto of het openbaar vervoer.

Na het onderzoek heeft u nog een klein beetje straling in uw lichaam. Dit duurt nog de hele dag. U mag in principe alles doen, maar let op met kleine kinderen. U mag kleine kinderen niet langer dan een half uur dicht tegen u aan houden. De laborant die het onderzoek bij u doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Na het onderzoek moet u de melk 24 uur lang afkolven. U hoeft deze melk niet weg te gooien, maar u mag het invriezen. 24 uur na het onderzoek is de ingevroren melk weer veilig om te geven aan uw kind.

Gaat u binnen 48 uur na het onderzoek op reis met het vliegtuig? Meld dit dan aan ons. Wij geven u dan een brief mee. Hierin staat dat u een radioactieve vloeistof heeft gehad en dat dit niet gevaarlijk is voor u of voor andere mensen.


De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de arts die u behandelt. Als een behandeling met spoed nodig is, hoort u dat van uw arts.


Contact

Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Op de dag van het onderzoek kunt u uw vragen stellen aan de medewerker bij het onderzoek.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704