Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Cardioversie

U heeft binnenkort een afspraak voor een cardioversie. U vindt hier meer informatie over deze behandeling.

Download PDF

Voorbereiding

Nuchter zijn

Voorafgaand aan de cardioversie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u ten minste zes uur voor het onderzoek niets meer mag eten en vanaf twee uur van tevoren geen heldere dranken mag drinken.

Medicijnen

Als u bloedverdunners gebruikt via de Trombosedienst (zoals acenocoumarol of fenprocoumon), moet uw INR-waarde minstens 3 weken boven de 2.0 zijn geweest. Als u andere bloedverdunners gebruikt die niet via de Trombosedienst worden gedoseerd (zoals Dabigatran, Rivaroxaban, Apixaban of Edoxaban), moet u deze minstens 3 weken trouw gebruiken.

Vervoer naar huis regelen

Het is belangrijk dat u zorgt voor begeleiding naar huis. U krijgt namelijk een injectie met een kortwerkend slaapmiddel (een zogeheten roesje). Daardoor mag u zelf niet autorijden binnen 24 uur na de cardioversie.

Wat neemt u mee?

Wij raden u aan om comfortabele kleding mee te nemen, zoals een pyjama of T-shirt, en eventueel een boek of tijdschrift.

Over de behandeling

Wat we gaan doen

Met behulp van de defibrillator en pads op de borst wordt een stroomstoot toegediend. De verpleegkundig specialist controleert het hartritme op de monitor. De anesthesie zorgt ervoor dat u tijdelijk slaapt. U merkt niks van de behandeling. Na de behandeling wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt en mag u dezelfde dag nog naar huis. U krijgt uitleg over medicijngebruik en een controle-afspraak mee.

Wat is het doel?

De behandeling heeft als doel een regelmatig hartritme te krijgen. Dit wordt gedaan door het verstoorde hartritme op te heffen. Een cardioversie uitvoeren kan op twee manieren:
  • De meest gebruikte methode is het onder narcose toedienen van een stroomstoot op de borst;
  • Een medicijn via een infuusnaaldje inspuiten.
De meest voorkomende ritmestoornis waarbij deze behandeling wordt toegepast is boezemfibrilleren. Dit is een ritmestoornis waarbij de boezems van het hart onregelmatig en snel samentrekken.

Bijwerkingen en complicaties

Als u langer dan 48 uur een ritmestoornis heeft, is er zonder bloedverdunners een risico van 1 tot 3% op een beroerte. Daarom krijgt u vooraf bloedverdunners. De cardioversie gaat niet door als uw bloed niet voldoende verdund is. Er doen zich zelden complicaties voor door de sedatie. Misselijkheid kan optreden als bijwerking van verschillende medicijnen. We proberen hier zoveel mogelijk adequaat op in te spelen. Na de cardioversie kan er soms tijdelijke, lichte huidirritatie op de borst ontstaan.

Het resultaat

In de meeste gevallen is de behandeling succesvol, maar soms lukt het niet om de ritmestoornis te stoppen. De verpleegkundig specialist overlegt dan met de cardioloog voor verdere behandeling.

Bij verhindering

Wanneer u verhinderd bent, wilt u dit dan tenminste 24 uur van tevoren laten weten? U kunt dit doorgeven via telefoonnummer (010) 703 39 91.

Contact

  • Algemeen nummer Erasmus MC: 010 704 0 704 (dag en nacht)
  • Cardiologie: 010 703 53 49 (dag en nacht)
  • Secretariaat klinische elektrofysiologie: 010 703 39 91 (tijdens kantooruren)
  • Polikliniek cardiologie: 010 704 05 63 (tijdens kantooruren)

Meer informatie

Een vraag stellen per e-mail kan ook. U kunt een e-mail sturen naar: vscardiologie@erasmusmc.nl

U kunt ook informatie vinden op de website van het Erasmus MC en de website van de Hartstichting: http://www.hartstichting.nl