Klachten van een verlaagd calciumgehalte
Als u een te laag calciumgehalte in uw bloed heeft, kan dit klachten veroorzaken. De klachten zijn:
- spierkrampen
- tintelingen of een doof gevoel van de huid. Dit voelt u meestal in uw vingertoppen, tenen of rond uw mond.
In het ziekenhuis
Als u klachten heeft van een te laag calciumgehalte in uw bloed zullen we u calciumtabletten (calciumcarbonaat) en vitamine D tabletten (alfacalcidol) geven. Als uw calciumgehalte ernstig laag is, geven we u ook calcium via een infuus. Als u naar huis gaat, krijgt u ook een recept mee voor deze calcium en actief vitamine D tabletten. Bij uw ontslaggesprek krijgt u advies om de calciummedicatie thuis te blijven gebruiken of u krijgt het advies om thuis te beginnen met afbouwen volgens uw persoonlijke afbouwschema. U kunt uw persoonlijke afbouwschema verderop in deze folder vinden.
Als er in het ziekenhuis geen reden is om calcium tabletten voor te schrijven, dan krijgt u bij ontslag een noodrecept mee voor 3 dagen (of misschien heeft u dit poliklinisch al gehad). Verderop leest u wat u met deze noodmedicijnen kan doen.
Als er in het ziekenhuis geen reden is om calcium tabletten voor te schrijven, dan krijgt u bij ontslag een noodrecept mee voor 3 dagen (of misschien heeft u dit poliklinisch al gehad). Verderop leest u wat u met deze noodmedicijnen kan doen.
Na ontslag uit het ziekenhuis
Wat moet ik doen als ik na ontslag pas klachten krijg en nog geen calciumtabletten gebruik?
Krijgt u na de operatie thuis klachten, zoals spierkrampen, tintelingen of een doof gevoel? Dan kunt u uw nood medicijnen gebruiken. Neem dan de calciumcarbonaat 1 gram in en de alfacalcidol 1 microgram in.Verdwijnen de klachten niet na 2-4 uur? Neem dan direct contact op met ons. Buiten kantooruren neemt u contact op met de spoedeisende hulp. Bij de spoedeisende hulp zullen ze overleggen met de dienstdoende arts van interne geneeskunde en u advies geven. Tijdens kantooruren neemt u contact op met de polikliniek endocrinologie. U kunt deze contactgegevens vinden onder het kopje 'contact' verderop in de folder. U krijgt dan van ons advies om naar het ziekenhuis te komen en het calciumgehalte in het bloed te laten bepalen.
Verdwijnen de klachten binnen 2-4 uur? Blijf de noodmedicatie gebruiken tot de eerst volgende werkdag. Neem op de eerstvolgende werkdag contact op tijdens kantoor uren met de polikliniek Endocrinologie. Het nummer vindt u verderop in de folder.
Wat moet ik doen als mijn klachten terugkomen tijdens het afbouwen?
Krijgt u tijdens het afbouwen weer klachten, zoals spierkrampen en tintelingen? Neem dan de dosering van een week terug in uw afbouwschema. Verdwijnen uw klachten zodra u meer medicijnen inneemt? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek. U kunt de contactgegevens vinden onder het kopje 'contact'. Blijf op deze dosering totdat u weer op de polikliniek komt.Verdwijnen uw klachten niet als u meer medicijnen inneemt? Neem dan direct contact op. Buiten kantooruren neemt u contact op met de spoedeisende hulp (algemeen nummer van het Erasmus MC). Bij de spoedeisende hulp zullen ze overleggen met de dienstdoende arts van interne geneeskunde en u advies geven. Tijdens kantooruren neemt u contact op met de polikliniek endocrinologie. U kunt de contactgegevens vinden onder het kopje 'contact'.
Contact
Tijdens kantooruren:
- Polikliniek endocrinologie (010) 704 05 70. Geef aan dat u belt voor calciumklachten na een schildklieroperatie.
- Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704
Afbouwschema
U bouwt uw calciummedicijnen af met één van deze schema's. Uw arts vinkt aan welk schema u moet volgen. U kunt beginnen met afbouwen vanaf:
........ / ........ / ........ (in te vullen door de arts of verpleegkundig specialist)


........ / ........ / ........ (in te vullen door de arts of verpleegkundig specialist)

