Over deze opleiding
Over de onderwijsaanbieder Psychiatrie
De afdeling Psychiatrie is onderdeel van het Erasmus MC en biedt hoogwaardige patiëntenzorg gericht op ziekenhuispsychiatrie, zwangerschapspsychiatrie, ernstige depressie en vroege psychotische en manische ontregelingen. AIOS lopen stages binnen deze zorglijnen en bieden zowel klinische als poliklinische patiëntenzorg in een academische setting. Doordat de afdelingen onderdeel zijn van het Erasmus MC is er ook veel samenwerking met andere medische specialismen.
De opleiding tot Psychiater in het Erasmus MC in Rotterdam vindt plaats op de afdelingen Psychiatrie en Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie. Er is een nauwe samenwerking met enkele perifere partners en met de andere opleidingsinstellingen in de regio om zo de AIOS een gevarieerd en gepersonaliseerd stageschema te kunnen bieden.
Daarnaast biedt de afdeling psychiatrie onderzoeksstages, zowel binnen onderzoek dat al loopt op de afdeling, als onderzoek met een begeleider van buiten de afdeling. Verder is het mogelijk om een onderwijsstage te doen waarbij er aandacht is voor het geven maar ook het ontwikkelen en evalueren van onderwijs.
Verder bieden we een psychotherapie stage aan via de SPAR, een stage bipolaire stoornissen/ziekenhuispsychiatrie in samenwerking met het Amphia ziekenhuis in Breda en een forensische stage bij de Waag - Rijnmond.
Op de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie worden zowel de volledige profilering tot kinder- en jeugdpsychiater als levensloopstages kinder- en jeugdpsychiatrie aangeboden. Ook is het mogelijk om hier een ziekenhuis psychiatriestage, onderwijsstage of onderzoeksstage te doen specifiek gericht op de kinder- en jeugdpsychiatrie.
Contact
Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot psychiater, een keuzestage of heb je andere vragen, neem dan contact met ons op via mail opleiding.psychiatrie@erasmusmc.nl of via tel 06 15 34 05 25
Voor vragen over stages bij de kinder- en jeugdpsychiatrie kun je terecht op 010-703 65 11 of via mail opleiding.kjp@erasmusmc.nl
Onze opleidingen
Bacheloronderwijs – Psychiatrie
Thema Disfuncties van hersenen en zintuigen
Thema Disfuncties van hersenen en zintuigen is onderdeel van de bachelor en vindt plaats in jaar 3. Het thema is onverdeeld in twee delen, die elk een periode van 7 weken beslaan. In het tweede deel komen onder andere epidemiologie, symptomen, oorzaken en behandeling van de belangrijkste psychiatrische ziektebeelden aan bod.
Daarnaast leert de student het psychiatrisch onderzoek uit te voeren. Het onderwijs bestaat uit hoorcolleges, patiëntdemonstraties, vaardigheidsonderwijs en zelfstudieopdrachten.
Meer informatie
Contact
Dr. E.M. Pluijms
Telefoon: (010) 703 32 94 (intern: 33 294)
onderwijs.psychiatrie@erasmusmc.nl
Master geneeskunde – Psychiatrie
Masteropleiding Geneeskunde
Bij de universitaire opleiding Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt een student opgeleid tot arts. De opleiding eindigt met een driejarige master. Een belangrijk onderdeel van de master is het lopen van coschappen, waarin theorie en praktijk rond ziektebeelden samenkomen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan vakoverstijgende competenties, zoals academische vorming en professionele ontwikkeling. De afdeling psychiatrie is vooral betrokken bij het onderwijs in het thema Neurologie en Psychiatrie en bij het coschap Psychiatrie. Daarnaast kunnen studenten kiezen voor een keuzecoschap, oudste coschap of een masteronderzoek binnen onze afdeling.
Meer informatie
Thema Neurologie en Psychiatrie
Het thema Neurologie en Psychiatrie is het vierde thema van de masteropleiding Geneeskunde. Het thema is het onderwijsgedeelte van het blok Neurologie en Psychiatrie, waarin naast het thema ook beide coschappen vallen. Het onderwijs beslaat een periode van vier weken en is gericht op het toepassen van kennis en vaardigheden in de beroepspraktijk; het thema is een voorbereiding op de daaropvolgende coschappen Neurologie en Psychiatrie. Het psychiatrie onderwijs bestaat voornamelijk uit bedside teaching met voorbereidende zelfstudieopdrachten, waarbij veelvuldig wordt geoefend op ‘echte’ patiënten.
Studenten kunnen op Canvas uitgebreide informatie over dit thema vinden.
Contact
Dr. E.M. Pluijms
Telefoon: (010) 703 32 94 (intern: 33 294)
E-mail: onderwijs.psychiatrie@erasmusmc.nl
Regulier coschap Psychiatrie
Tijdens het reguliere coschap Psychiatrie wordt de coassistent voor vijf weken ingedeeld bij een van de drie zorglijnen van onze afdeling, te weten psychotische stoornissen, depressieve stoornissen of zwangerschapsgerelateerde psychiatrie. De coassistent maakt kennis met de psychiatrie en zal onder supervisie bij verschillende patiënten zelfstandig een psychiatrische anamnese afnemen, een psychiatrisch onderzoek verrichten, een differentiële diagnose en een beleid of behandelplan opstellen. Daarnaast neemt de coassistent deel aan onderwijsactiviteiten, patiëntdemonstraties, referaten en klinische besprekingen.
Informatie
Coassistenten ontvangen een week voor aanvang van het reguliere coschap Psychiatrie een mail en een informatieklapper met daarin alle benodigde informatie. De informatieklapper staat ook op Canvas
Meer informatie
Contact
Dr. E.M. Pluijms
Telefoon: (010) 703 32 94 (intern: 33 294)
E-mail: onderwijs.psychiatrie@erasmusmc.nl
Keuzecoschap
Het keuzecoschap duurt drie of zes weken en de coassistent zal op een meer intensieve manier dan tijdens het reguliere coschap betrokken worden bij de zorg voor een aantal patiënten. Het biedt de coassistent de gelegenheid om zich te oriënteren op de opleiding tot psychiater.
Oudste coschap
Het oudste coschap duurt twaalf weken en de nadruk ligt vooral op het opdoen van praktijkervaring. De coassistent zal met een grote mate van zelfstandigheid zorgdragen voor een aantal patiënten. Het biedt de coassistent de gelegenheid zich te oriënteren op de opleiding tot psychiater.
Het oudste coschap is het laatste coschap en daarmee een ‘proeve van bekwaamheid’. De coassistent moet laten zien dat hij/zij de kennis en vaardigheden van een basisarts in huis heeft.
Er is specifieke aandacht voor tempo, routine, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en een toenemende complexiteit.
Aandachtsgebieden
De coassistent kan voor het keuzecoschap en oudste coschap voorkeur aangeven voor één van de volgende aandachtsgebieden:
- Eerste psychotische ontregeling
- Zwangerschapsgerelateerde psychiatrie
- Ernstige depressieve stoornissen en elektroconvulsieve therapie
- Somatische comorbiditeit bij psychiatrische stoornissen
- Consultatieve psychiatrie
Informatie
Coassistenten ontvangen een week voor aanvang van het keuzecoschap of oudste coschap Psychiatrie een mail en een informatieklapper met daarin alle benodigde informatie. De informatieklappers zijn ook te vinden op Canvas
Meer informatie
Contact
Dr. E.M. Pluijms
Telefoon: (010) 703 32 94 (intern: 33 294)
E-mail: onderwijs.psychiatrie@erasmusmc.nl
Masteronderzoek
Het masteronderzoek duurt 20 weken, en kan uitgebreid worden naar 26 weken door de keuzecoschappen in te zetten voor het masteronderzoek. Het biedt de student de mogelijkheid om aan de studie een persoonlijk profiel te geven. Voorafgaand aan het masteronderzoek moet de student thema ‘Methoden van Onderzoek' hebben gedaan, waarin hij/zij onder andere het onderzoeksvoorstel schrijft. Dit thema wordt centraal door de opleiding Geneeskunde verzorgd, niet door de afdeling Psychiatrie.
Binnen de afdeling Psychiatrie kan een masteronderzoek worden gedaan met de volgende aandachtsgebieden:
Contact
Dr. N. Grootendorst – van Mil
E-mail: n.grootendorst@erasmusmc.nl