Over deze opleiding
Overzicht
Wie denkt aan een carrière in een ziekenhuis, denkt al gauw aan artsen en verpleegkundigen, maar je kunt ook solliciteren als operatieassistent (bij één van de onderstaande ziekenhuizen die genoteerd staan bij overige informatie). Als je aangenomen wordt, meldt je praktijkbegeleider je aan voor de opleiding. Je komt dan in een leer-werktraject in een stimulerende omgeving, waarin methoden en (operatie) technieken zich snel ontwikkelen. Opereren is teamwork en je werkt dan ook samen met verschillende disciplines. Het is ook heel belangrijk om goed met patiënten om te kunnen gaan. Tijdens operaties kunnen soms hectische situaties ontstaan. Het is dan noodzakelijk om goed met stress te kunnen omgaan en tegelijkertijd accuraat te blijven werken. Er ontstaat hierdoor veel afwisseling in je werk. Als jij het een uitdaging vindt om op een operatiekamercomplex te werken, dan is deze opleiding iets voor jou!
Inhoud
Je leert tijdens de opleiding in de theorie en praktijk hoe je bij de verschillende specialismen zoals b.v. algemene chirurgie, orthopedie en plastische chirurgie de instrumenten moet kiezen en aangeven zonder dat daar steeds om gevraagd hoeft te worden. Ook leer je hoe je de chirurg kan assisteren door bijvoorbeeld het operatiegebied vrij te houden. Daarnaast word je bekwaam in de coördinatie en de logistiek voor, tijdens en na de ingreep. Je leert werken in een multidisciplinair team waarin alles gestroomlijnd moet lopen. Je krijgt kennis over anatomie en fysiologie van het lichaam, operatietechnieken, apparatuur, materialen en middelen en de verschillende ziekten en trauma's die mensen kunnen krijgen. Ook de diagnose en achtergronden van de aandoening waarvoor de patiënten de operatie moeten ondergaan zullen aan bod komen. Hierdoor kun je anticiperen op wat er tijdens de operatie gebeurt. Je leert ook hoe je als lid van een operatieteam zorg moet dragen voor veiligheid van de patiënt en de omgeving. De veiligheid van de patiënt is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Zo leer je hoe je de risico's op infecties voor de patiënt zo klein mogelijk kan houden en hoe je er voor zorgt dat er geen instrumenten en gazen achterblijven in de patiënt. Je bent na het volgen van je studie in staat om Best Practice zorg te kunnen leveren en je als professional te blijven ontwikkelen. Daarom leer je ook hoe je wetenschappelijke artikelen kunt lezen, analyseren en inzetten in de dagelijkse praktijk.
Als je de opleiding hebt afgerond kun je in alle ziekenhuizen in Nederland als operatieassistent binnen alle specialismen werken. Maar je kunt ook in het buitenland met deze kennis aan de slag. Een opleiding met veel mogelijkheden.
In de specifieke gids vind je meer informatie over de opleiding.
Bekijk hier de video Werken op de OK van Erasmus MC: de werkdag van een operatieassistent.