Voor je kan starten met de opleiding solliciteer je bij het Bevolkingsonderzoek Nederland of een andere aangesloten instelling. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen 2x per jaar (september en februari).
Zie de link onder het aanmeldproces voor de exacte startdata voor het komende jaar.
Om tot de opleiding mammolaborant te kunnen worden toegelaten dien je een dienstverband van minstens 32 uur per week te hebben bij een aanbiedende instelling. Verder is een professionele leerhouding van belang.
Toelatingseisen:
- HAVO-diploma of gelijkwaardig;
- VWO-diploma of het overgangsbewijs klas 5 naar 6;
- MBO 4-diploma
Het onderwijs is opgezet volgens de EPA structuur. Deze EPA’s staan voor toevertrouwbare beroepsactiviteiten. Het onderwijs, wat grotendeels digitaal verloopt, heeft als uitgangspunt dat je naast de colleges leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door het opbouwen van een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling. Een proactieve, open en enthousiaste leerhouding is hierbij van groot belang.
Ons uitgangspunt is dat leren vooral plaatsvindt in de praktijk en dat de theoretische kennis en inzicht in het eigen handelen essentieel zijn voor competentieontwikkeling. Die praktijk is de afdeling radiologie/locatie Bevolkingsonderzoek van de organisatie waar je bent aangenomen. Theorie- en praktijkroute zijn volledig op elkaar afgestemd en beide gebaseerd op het behalen en aantonen van de EPA’s waaromheen de opleiding is opgebouwd.
Je hebt zelf een grote verantwoordelijkheid voor je leerproces. De (praktijk)opleider, gastdocenten en jouw studiegenoten helpen je bij het verwerven van kennis en inzicht en bij het toepassen van deze kennis in de praktijk.
Generieke kerncompetenties zoals communicatie, samenwerken, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie en professionaliseren lopen als een rode draad door de opleiding.
Studieopdrachten, toetsen en proeven van bekwaamheid worden door verschillende personen beoordeeld, bijvoorbeeld (praktijk) opleiders, werkbegeleiders en vakdocenten. Je bouwt een portfolio op dat inzicht geeft in je competentieontwikkeling. Wanneer je voor alle EPA’s het gevraagde niveau hebt behaald, ontvang je het Diploma Mammolaborant.
Ongeveer 3 weken voor de start van de opleiding woon je een digitale informatieavond bij zodat je je goed kunt voorbereiding op de start.
Op grond van erkenning van eerder verworven competenties kan een student in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dient de instelling, voor de start van de opleiding, schriftelijk een verzoek in bij de opleider, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door het hoofd van de sectie in samenspraak met de opleider en het hoofd van de afdeling, waarna de student schriftelijk antwoord ontvangt.
De mogelijkheid bestaat om leereenheden van de opleiding afzonderlijk te volgen.