Over deze opleiding
Overzicht
Een operatie is altijd en voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Als anesthesiemedewerker zorg je er, samen met de anesthesist, voor dat de begeleiding voor de patiënt optimaal verloopt. Je hebt de zorg voor de patiënt vanaf het moment dat deze onder lokale of gehele anesthesie wordt gebracht tot en met het ontwaken in de uitslaapkamer. Tijdens de operatie bewaak je de patiënt zorgvuldig en in overleg met de anesthesist zorg je ervoor dat de patiënt geen hinder ondervindt van de operatie of ingreep.
Tijdens je werk maak je gebruik van apparatuur, observeer je voortdurend de reacties van de patiënt en voer je diverse controles uit. Naast een gedegen kennis van de technische aspecten van het vak is de omgang met de patiënt een belangrijk onderdeel van het werk. Opereren is ook teamwork. Als anesthesiemedewerker ben je lid van het chirurgisch en anesthesiologisch team. Een goede samenwerking met alle leden van dit team is van essentieel belang voor het succesvol uitvoeren van operaties. Is dit wat je zoekt dan is deze opleiding iets voor jou.
Inhoud
Bij deze opleiding wordt het verwerven van theoretische kennis gecombineerd met het opdoen van ervaring in de praktijk. In het eerste half jaar van de opleiding wordt de theoretische basis gelegd met diverse praktische stages. De kennisbasis komt in de het vervolg van de opleiding steeds terug en wordt gekoppeld aan de werkzaamheden die je in de praktijk uitvoert. Het belangrijkste aspect van het werk is de verantwoordelijkheid voor veiligheid van de patiënt. Eerst leer je de werking van de apparatuur in een skillslab. Zodra je in de praktijk komt kan je de apparatuur bedrijfsklaar maken zodat deze feilloos werkt. Ook controleer je of alle noodzakelijke gegevens aanwezig zijn. Vaak wordt er een vergelijking gemaakt met de luchtvaart als het gaat om de zorgvuldigheid waarmee dit moet gebeuren. Ook daar hangt een mensenleven af van de goede werking van het checken van de feiten en de testen van de techniek. Je informeert en begeleidt de patiënt en assisteert de anesthesist bij het toedienen van de anesthesie. Zowel plaatselijk anesthesie als bij een volledige narcose.
Tijdens de operatie ga je, eerst onder begeleiding en later zelfstandig, de toestand van de patiënt tijdens de operatie bewaken. In samenspraak met de anesthesist leer je hoe de anesthesie op het juiste niveau blijft. Onder invloed van de operatie of ingreep kan er van alles veranderen met de bloeddruk en de ademhaling. Je leert de afwijkingen herkennen door observatie van de patiënt en het interpreteren van de gegevens van meetapparatuur. Je leert te onderscheiden wat je zelf kan en moet doen en wanneer je hulp moet vragen. Je leert dit eerst bij patiënten die, naast de ingreep waarvoor zij komen, gezond zijn. Later in de opleiding leer je rekening te houden met meerdere gezondheidsproblemen die van invloed kunnen zijn op de anesthesie, ook bij zeer complexe operaties.
In de specifieke gids vind je meer informatie over de opleiding.
Resultaat
Overige informatie
Het aanmeldingsformulier moet worden ingestuurd door de leidinggevende/ praktijkbegeleider van de instelling waar je een dienstverband hebt.
Op basis van eerder verworven competenties kunnen vrijstellingen worden verleend.
Bekijk hier de video Werken op de OK van Erasmus MC - De werkdag van een anesthesiemedewerker