Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Icoon van laboratoriumspecialisme Klinische Chemie

Tumormarker Cyfra 21.1 bij laboratorium Klinische Chemie

28 juni 2024

Met ingang van maandag 24 juni 2024 biedt de afdeling Klinische Chemie in samenwerking met de afdeling Medische Oncologie en Longgeneeskunde de tumormarker Cyfra 21.1 aan. De technische uitvoering van de test is belegd bij het Diagnostisch Kernlaboratorium onder vakinhoudelijke verantwoordelijkheid van de afdeling Klinische Chemie.

Cyfra 21.1 (cytokeratin fragment antigen 21.1) is een tumormarker die gebruikt kan worden voor het monitoren van patienten met epitheliale celcarcinoma’s. De best beschreven klinische toepassing is bij longtumoren en dan met name bij niet-kleincellige longkanker en mesothelioma's.
De belangrijkste indicatie voor het aanvragen van Cyfra 21.1 is het monitoren van longkanker patienten die worden behandeld. Een succesvolle therapie wordt in veel gevallen gekenmerkt door een sterke daling van de tumormarkerconcentratie tot onder de referentie interval van 2,37 ng/mL.

Cave: zoals bij meerdere tumormarkers het geval kan Cyfra 21.1 ook verhoogd zijn als gevolg van niet-maligne aandoeningen zoals pneumonie sepsis en nierinsufficiëntie. Houdt dus bij het beoordelen van een afwijkend resultaat rekening met mogelijke co-morbiditeiten.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Dr. C. Ramakers van laboratorium Klinische Chemie.