Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Zorgverleners delen inzichten over GENAYA voor jongvolwassen patiënten met kanker

20 februari 2025

Zorgverleners 

In een reeks korte video's delen vier zorgverleners hun inzichten over het GENAYA-project. Ze vertellen wat GENAYA precies inhoudt, hoe het in de praktijk werkt en waarom ze ervoor gekozen hebben om deel te nemen. Ook wordt besproken hoe het project ook goed geïntegreerd kan worden in regionale ziekenhuizen en hoe patiënten reageren op hun deelname. Ontdek in dit artikel wat GENAYA voor zorgverleners én patiënten betekent.

De patiënt van vandaag

Internist-oncoloog Rhodé Bijlsma van UMC Utrecht legt uit waarom GENAYA belangrijk is voor patiënten die op 18- tot en met 39-jarige leeftijd kanker krijgen. Ook vertelt zij hoe zij en haar collega’s in het UMC Utrecht hun best doen om zoveel mogelijk patiënten in hun ziekenhuis deel te laten nemen aan het project. Patiënten worden bijvoorbeeld niet alleen aangemeld via hun internist-oncoloog, maar ook via hun chirurg, gynaecoloog, longarts of neuroloog.

De patiënt van morgen

Winette van der Graaf, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek, vertelt waarom GENAYA zo belangrijk is voor de patiënt van morgen: “Het is zo ontzettend belangrijk om van jonge patiënten meer gegevens te krijgen, omdat de meeste kennis die we hebben over kanker voornamelijk in oudere patiënten vergaard is. Wij denken dat jongere patiënten genetisch andere tumoren zouden kunnen hebben”. Ze legt uit dat we echt alleen maar verder komen als we goed onderzoek doen, niet alleen hier, maar in de hele wereld.

De patiënt in het regionale ziekenhuis

Verpleegkundig specialist Wies Tönis en internist-oncoloog Annelieke Willemsen vertellen over de zorg voor jongvolwassen patiënten met kanker in Tergooi MC. Het GENAYA-project speelt daarbij een belangrijke rol. Tergooi MC werkt samen met alle ziekenhuizen in de regio. Ze hebben altijd korte lijntjes met elkaar en dat maakt dat dat ze makkelijk kunnen overleggen met collega's om de best passende behandeling voor die patiënt te vinden, in Tergooi of elders. Wies vertelt bovendien over de begeleiding van AYA-patiënten en over hoe deelname aan GENAYA in de praktijk werkt.

Meer weten?