Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Maaltijden van huis

Instructies voor het bereiden en meebrengen van maaltijden van huis

Het Erasmus MC besteedt veel aandacht aan veilige en gezonde voeding. In de kliniek krijgt u maaltijden en dranken en er worden voedingsmiddelen bewaard. Dit alles volgens de wettelijke richtlijnen. Niet alleen de wet verplicht ons tot een kritische en een alerte houding tijdens het verstrekken van voeding. Veilige voeding beschouwen we als een belangrijke bijdrage aan de patiëntveiligheid. Het meebrengen van maaltijden is toegestaan volgens onderstaande voorwaarden. Het gebruik van meegebrachte voeding is op eigen risico. Het Erasmus MC is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de gevolgen van de bereiding en het nuttigen van een eigen maaltijd.

Download PDF

Bereiden en meebrengen van warme maaltijden

Het meenemen van een warme maaltijd is toegestaan, mits er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
  1. De warme maaltijd is vers bereid op de dag van gebruik. Hierbij worden de hygiënevoorschriften bij bereiding van maaltijden gevolgd (zie 'Hygiënevoorschriften bij bereiding van maaltijden thuis').
  2. De warme maaltijd wordt na bereiding zo snel mogelijk afgekoeld, bijvoorbeeld in een bak met koud water.
  3. De afgekoelde maaltijd (kamertemperatuur) wordt direct in een magnetronbakje met afgesloten deksel (bij voorkeur een wegwerpbakje) in de koelkast bewaard.
  4. Bij het vervoer, dat maximaal een uur mag duren, wordt een koelbox met koelelementen gebruikt.
  5. Na het vervoer dient de maaltijd onmiddellijk in de patiëntenkoelkast in de kliniek geplaatst te worden.
  6. Maaltijden moeten binnen 24 uur na bereiding worden gebruikt.
Let op: Maak altijd gebruik van een magnetronbestendige verpakking.

Bewaren van verpakte producten in de patiëntenkoelkast

Meegebrachte verpakte producten mogen de patiëntenkoelkast bewaard worden. De facilitair zorgmedewerker controleert dagelijks de koelkast. Alle producten moeten aan de onderstaande voorwaarden voldoen, anders worden deze weggegooid:
  1. Alle producten moeten voorzien zijn van een sticker met uw naam en kamernummer en datum en tijd (zie handleiding gebruik van stickers bij de koelkast).
  2. Meegebrachte verpakte producten mogen maximaal 24 uur in de kliniek worden bewaard. Let op: dit geldt ook voor producten waar de “tenminste houdbaar tot datum” (THT) nog niet van verstreken is!
  3. Producten dienen goed verpakt te zijn, bij voorkeur in een wegwerp (disposable) verpakking.
  4. Geopende producten mogen niet meer teruggeplaatst worden in de koelkast.

Let op: Producten zonder sticker, producten die langer dan 24 uur in de patiëntenkoelkast staan, geopende verpakkingen en niet goed afgesloten verpakkingen, worden weggegooid, ook al is de THT datum van de fabrikant nog niet verstreken (ter beoordeling van Erasmus MC).

Tip: Er kan ook een kant-en-klare koelverse of diepvriesmaaltijd uit de winkel worden gebruikt. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als bovenstaand vermeld.

Opwarmen en gebruik warme maaltijden

De voor u bestemde warme maaltijden kunnen door u of uw bezoek worden verwarmd in de magnetron in de kliniek. Let hierbij op de volgende punten:
  1. De maaltijd door en door verhitten, volgens de instructie bij de magnetron.
  2. Producten moeten binnen 30 minuten na het uit de koelkast halen worden verwarmd en geconsumeerd.
  3. Restjes van de maaltijd mogen niet meer worden gebruikt. Deze mogen ook niet meer in de koelkast worden bewaard.
Tip: Er kan ook een zelfgemaakte diepgevroren maaltijd worden gebruikt. Een maaltijd moet direct na bereiding worden ingevroren en mag maximaal vier weken in de diepvries worden bewaard. Een diepgevroren maaltijd mag maximaal 24 uur in de koelkast worden bewaard. Voor vervoer gelden dezelfde regels als voor een vers bereide maaltijd.

Extra voorschriften voor patiënten


Op de afdeling hematologie:
als u bent opgenomen op de afdeling hematologie mogen alleen voedingsmiddelen worden gebruikt die zijn toegestaan volgens de richtlijnen in 'Voeding bij sterk verminderde afweer.'

Na een orgaantransplantatie:
als u een orgaantransplantatie heeft ondergaan mogen alleen voedingsmiddelen worden gebruikt die zijn toegestaan volgens de 'Hygiëne Voedingsrichtlijn na de transplantatie'.

Hygiënevoorschriften bij bereiding van maaltijden thuis

  1. Was de handen regelmatig met water en zeep en droog ze af met een schone handdoek als u met eten bezig bent. Was de handen in ieder geval vóór het koken, na het aanraken van rauw vlees/vis en na het gebruik van het toilet. Bewerk voedsel zo min mogelijk met uw handen.
  2. Gebruik steeds schoon materiaal (serviesgoed, bestek, gardes, snijplank en dergelijke). Was af in heet water met afwasmiddel.
  3. Gebruik dagelijks een schone vaatdoek, handdoek en theedoek. Was deze in de wasmachine op 60 graden Celsius.
  4. Vermijd contact tussen rauw en bereid voedsel, ook via keukenmaterialen. Reinig de materialen waar rauwe voedingsmiddelen in of op hebben gelegen of waarmee rauw voedsel is aangeraakt, eerst met heet sop, voordat ze opnieuw worden gebruikt.
  5. Ontdooi bevroren voedsel in de koelkast. Stel de koelkasttemperatuur in op 4°C en maak 1x per week de koelkast schoon. Was materialen waarop vlees, vis en gevogelte is ontdooid, meteen af. Veeg dooivocht op met keukenpapier en maak schoon met een sopje. Dooivocht bevat veel bacteriën.
  6. Houd u aan de uiterste houdbaarheidsdatum van voedingsmiddelen.
  7. Verhit gerechten die opgewarmd worden goed door en door. Laat bij gebruik van een magnetron het gerecht na verwarming nog even staan, zodat de warmte zich gelijkmatig kan verdelen en warm het zo nodig nog even door.
  8. Houd vliegen, ander ongedierte en huisdieren zoveel mogelijk buiten de keuken.
Bron www.voedingscentrum.nl

Contact

Heeft u vragen over het meebrengen van etenswaren? Stelt u deze dan aan de verpleegkundige of diëtist in de kliniek. Het Erasmus MC is niet aansprakelijk voor meegebrachte etenswaren. Wij danken u voor uw medewerking.