Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Hartje Rotterdam

Ongeveer 1 op de 100 baby's wordt geboren met een hartafwijking. In het Kinderthoraxcentrum doen we baanbrekend onderzoek om deze kinderen een betere toekomst te geven.

Uniek in Nederland

In het Kinderthoraxcentrum bieden we de beste zorg aan kinderen met aangeboren hartafwijkingen en  andere organen in de borstkas. Het is de enige plek in Nederland waar harttransplantaties bij kinderen plaatsvinden. Ook de nauwe samenwerking tussen alle specialisten in dit centrum is uniek in Nederland. Door optimale zorg en behandeling is de kans op overleving van kinderen met aangeboren hartafwijkingen tegenwoordig een stuk groter. Maar we zijn er nog niet. Om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren is verder onderzoek nodig. 

IGJ Rapport: ‘Goede en veilige zorg kinderhartchirurgie’ 

De Inspectie Gezondheidszorg Jeugd (IGJ) concludeert dat er goede en veilige zorg wordt uitgevoerd in het Kinderthoraxcentrum. Wel roepen ze de vier Nederlandse kinderhartcentra op tot het blijven investeren in de samenwerking.
 
IGJ Rapport Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis: ‘Het was goed te horen dat het hartcentrum aangaf zeker actief contact te willen en zullen blijven zoeken met de andere centra, niet alleen voor de individuele patiëntenzorg en de bijbehorende MDO’s, maar ook voor uitwisseling van fellows en met bijdragen aan de landelijke complexe casusbespreking. Dit voor het behoud van kwaliteit van de zorg in het bijzonder de congenitale cardiothoracale chirurgie en katheterinterventies bij kinderen met een aangeboren hartafwijking in Nederland.’ 
 
De inspectie heeft de minister in 2021 geadviseerd het aantal centra waar kinderhartchirurgie wordt uitgevoerd bij heel kwetsbare kinderen terug te brengen van vier naar twee. De IGJ bezocht de vier centra en bracht een rapport uit. Lees het persbericht op de site van IGJ.

Kinderhartje in 3D model

Beter voorbereid op kinderhartoperatie met 3D-model

Een kinderhartoperatie vergt veel voorbereiding. Technisch geneeskundige Jet Peek werkt aan manieren om dit driedimensionaal te doen. Chirurgen en cardiologen zijn enthousiast.

Lees meer op Amazing Erasmus MC

Steun ons hartonderzoek

Met uw hulp maken we meer hartonderzoek mogelijk. Voor een beter leven van kinderen en volwassenen met een hartafwijking. U kunt verschillende onderzoeken steunen.

 


Maak sporten gezond en leuk

Alle kinderen moeten kunnen sporten. Ook kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Stop plotselinge hartstilstand bij kinderen

Plotse hartstilstand is de oorzaak van 10% van de overlijdens op kinderleeftijd in Nederland. Dat aantal moet omlaag.

Voorkom
moedersterfte

Ook vrouwen met een hartafwijking verdienen een gezonde zwangerschap.

Meer Hartje Rotterdam artikelen
  • Digitaal spel maakt smeerkampioen van kind met eczeem

    Digitaal spel maakt smeerkampioen van kind met eczeem

    Smeerkampioen worden. Dat is de beloning in een nieuwe game voor kinderen met constitutioneel eczeem. Het spel maakt kinderen wegwijs in de wereld van eczeem en alles wat daarbij komt kijken. Kinderdermatoloog Elodie Mendels van het Erasmus MC Sophia is de creatieve kracht achter de game. 

    Lees meer
  • ‘Nieuw alzheimermiddel niet voor alle patiënten geschikt’

    ‘Nieuw alzheimermiddel niet voor alle patiënten geschikt’

    Geneesmiddelen die het eiwit amyloïde in de hersenen opruimen om zo de ziekte van Alzheimer iets te vertragen, zijn niet geschikt voor de meeste patiënten. Dat blijkt uit de ERGO-studie van het Erasmus MC in de Rotterdamse wijk Ommoord. Wetenschappelijk gezien spreken onderzoekers wel van een hoopvolle ontwikkeling.

    Lees meer
  • Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had  

    Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had  

    Patiënten met slokdarmkanker die goed reageren op chemotherapie en bestraling, hoeven waarschijnlijk niet meteen na die behandeling te worden geopereerd aan hun slokdarm. Het lijkt effectief en veilig om – onder goede monitoring – af te wachten hoe de tumor zich ontwikkelt. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC Kanker Instituut. 

    Lees meer
  • ‘Combinatie van diagnostiek en behandeling met radioactieve stoffen zal een vlucht nemen’

    ‘Combinatie van diagnostiek en behandeling met radioactieve stoffen zal een vlucht nemen’

    Ziekenhuisapotheker Harry Hendrikse is recent benoemd tot hoogleraar aan het Erasmus MC. Hij houdt zich bezig met theranostics: een relatief nieuw vakgebied waarin radioactieve stoffen worden gebruikt voor diagnostiek én behandeling. Deze therapie gaat de komende jaren een vlucht nemen, voorspelt Hendrikse in zijn oratie.

    Lees meer
  • Is vader of zoon de dader? Vaker uitsluitsel met nieuwe DNA-techniek

    Is vader of zoon de dader? Vaker uitsluitsel met nieuwe DNA-techniek

    Is dit DNA-spoor van de mannelijke verdachte of van zijn broer of vader? Dankzij nieuw onderzoek van het Erasmus MC kan hier in de rechtszaal vaker uitsluitsel over worden gegeven. ‘Dit gaat een grote impact hebben op het oplossen van strafzaken.’

    Lees meer
  • Aart Jan van der Lelij spon een web van kennis over hormoonziekten  

    Aart Jan van der Lelij spon een web van kennis over hormoonziekten  

    Endocrinoloog prof. Aart Jan van der Lelij hield zich voornamelijk bezig met witte raven. Want dát zijn patiënten met endocriene aandoeningen. Hun ziekten zijn zeldzaam, soms aangeboren, soms ook erfelijk. Ingewikkeld zijn ze bovenal. ‘De hormoonhuishouding is als een dashboard met 54 knoppen. Draai er aan 1, en alle andere knoppen komen in beweging.’ 

    Lees meer

Hartje Rotterdam in de media: bekijk het overzicht. >>> 


Kinderthoraxcentrum Hartje Rottedam