Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Welkom bij Erasmus MC Transplantatie Instituut

Het Erasmus MC Transplantatie Instituut is het grootste centrum in Nederland voor levertransplantaties, niertransplantaties, longtransplantaties en harttransplantaties. Bij volwassenen én kinderen.

Leven na orgaan­transplantatie

Na uw transplantatie zijn er veel onderwerpen waar u vragen over kunt hebben. Van beweging, voeding, zwangerschapswens, medicatie of werk vraagstukken. Bekijk onze webinars over deze onderwerpen.
Bekijk onze webinars
Dossier Transplantatie Instituut
  • Traject levertransplantatie in beeld gebracht in tekenfilmpjes

    Traject levertransplantatie in beeld gebracht in tekenfilmpjes

    De afdeling Levertransplantatie heeft animatiefilmpjes laten maken voor patiënten die een levertransplantatie moeten ondergaan. Het zijn 9 korte tekenfilmpjes van 1,5 minuut, waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat deze patiënten te wachten staat, van het eerste bezoek aan de polikliniek tot aan de operatie. Ook de nazorg komt aan bod.

    Lees meer
  • Polikliniek leververvetting moet ernstige leverziekte voorkomen

    Polikliniek leververvetting moet ernstige leverziekte voorkomen

    Het Erasmus MC is gestart met een polikliniek voor patiënten met leververvetting, vroeger ook wel ‘NASH’ genoemd. Maag-darm-leverarts Willem Pieter Brouwer, een van de initiatiefnemers van de poli, had daar goede redenen voor. Er zijn nieuwe geneesmiddelen in aantocht tegen ontsteking en verlittekening door vervetting in de lever.

    Lees meer
  • Koninklijke onderscheidingen Michiel Dalinghaus en Johan Lange

    Koninklijke onderscheidingen Michiel Dalinghaus en Johan Lange

    Kindercardioloog dr. Michiel Dalinghaus is bij zijn afscheid verrast met een koninklijke onderscheiding. Chirurg prof.dr. Johan Lange werd eveneens benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, in de jaarlijkse lintjesregen.

    Lees meer
  • Prof. Rob de Man spoorde honderden patiënten met hepatitis C op

    Prof. Rob de Man spoorde honderden patiënten met hepatitis C op

    Tot 30 jaar geleden had de chronische leverinfectieziekte Hepatitis C niet eens een naam. Hepatitis non-A non-B luidde tot 1990 de vage benaming. Anno 2024 is het volledig te genezen en zijn bijna alle patiënten in Nederland die de ernstige ziekte ongemerkt bij zich droegen, opgespoord en onder behandeling. Leverarts prof. dr. Rob de Man […]

    Lees meer
  • Oorzaak slecht functionerende donornier beter in beeld 

    Oorzaak slecht functionerende donornier beter in beeld 

    Klinisch patholoog Marian Clahsen-van Groningen van het Erasmus MC Transplantatie Instituut ontwikkelde met een team een nieuwe manier om nauwkeurig aan te tonen welk type afstoting er gaande is in een donornier. Dit helpt de arts om afstotingsverschijnselen gerichter te behandelen.  

    Lees meer
  • Met een auto vol dialyseapparatuur op vakantie

    Met een auto vol dialyseapparatuur op vakantie

    De alarmbellen gingen af toen Olga vijf jaar geleden amper mee kon komen tijdens een fietstochtje op vakantie. Haar nieren bleken nog maar voor tien procent te werken. Na een periode dialyseren, kreeg ze een donornier van haar vader Casper. ‘Na de transplantatie mocht ik weer pizza, knakworsten en chocola eten.’

    Lees meer