Wij zijn het Erasmus MC Kanker Instituut. Met grote toewijding staan we elke dag klaar voor alle patiënten met complexe of zeldzame vormen van kanker. Wij bieden mensen met kanker de best beschikbare en persoonlijke zorg. Zoveel mogelijk tijd van leven dan wel kwaliteit van leven.
Ook voeren wij wetenschappelijk onderzoek uit. We willen de zorg binnen de oncologie verder verbeteren. We speuren steeds naar nieuwe behandelingen en medicijnen tegen kanker. Voor onze patiënten van nu en voor toekomstige generaties. Samen zetten wij ons in voor een toekomst zonder kanker.
Binnenkort naar ons ziekenhuis?
We vertellen u graag stap voor stap wat er gaat gebeuren en hoe u zich kunt voorbereiden.
Digitale intake na ‘foute’ ontlastingstest verkort wachtlijsten MDL-artsen
Een digitale intake voor 55-plussers die na een ‘foute’ ontlastingstest voor darmkanker een vervolgonderzoek nodig hebben, kan de wachtlijsten van MDL-artsen fors verkorten. Dat blijkt uit onderzoek van MDL-arts en hoogleraar prof. Manon Spaander. Ze bedacht een digitale intaketool voor deelnemers aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en deed er onderzoek naar.
Comfortabel matras vervangt dunne mat bij bestraling
Patiënten die voor palliatieve bestraling in het Erasmus MC Kanker Instituut komen, liggen voortaan op een comfortabel matras in het bestralingsapparaat. Dat was lange tijd ondenkbaar. De overtuiging in de wereld van de radiotherapie was namelijk dat de patiënt op een harde ondergrond moet liggen om goed bestraald te kunnen worden.
Ronald de Wit drukte zijn stempel op de behandeling van drie soorten urologische kanker
Tijdens de 34 jaar durende loopbaan van prof. Ronald de Wit als internist-oncoloog in het Erasmus MC veranderde er, mede door zijn toedoen, veel voor patiënten met zaadbalkanker, prostaatkanker en blaaskanker. ‘Toen ik begon was de overleving van mannen met hormoonongevoelige prostaatkanker één jaar. Inmiddels is dat vier jaar.’
Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had
Patiënten met slokdarmkanker die goed reageren op chemotherapie en bestraling, hoeven waarschijnlijk niet meteen na die behandeling te worden geopereerd aan hun slokdarm. Het lijkt effectief en veilig om – onder goede monitoring – af te wachten hoe de tumor zich ontwikkelt. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC Kanker Instituut.
HPV-vaccin beschermt meisjes én jongens tegen kanker
Het humaan papillomavirus (HPV) kan zes soorten kanker veroorzaken. Het HPV-vaccin op jonge leeftijd beschermt meisjes en jongens hiertegen. Hoe dat precies werkt, vertellen patholoog Folkert van Kemenade en gynaecologisch-oncoloog Heleen van Beekhuizen in de podcast In Opname.
Vijf nieuwe kankeronderzoeken onder leiding van Erasmus MC’ers kunnen in 2025 van start dankzij financiering van KWF Kankerstrijding. In totaal gaat het om een investering van ruim 7,7 miljoen euro in studies naar acute leukemie, myeloproliferatieve neoplasmata, longcarcinoid, blaasonderzoek en alvleesklierkanker.