Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Ondersteunings­consulenten

Erasmus MC PATIO Ondersteuningsconsulenten

 

 

Een ondersteuningsconsulent bespreekt met de patiënt en zijn naaste(n) wat het betekent om te leven met kanker. In het gesprek gaat het over alle niet-medische zaken: de gevolgen van de ziekte en de behandeling daarvan voor het dagelijks leven en het functioneren van de patiënt en zijn naaste(n). De ondersteuningsconsulenten zijn per mail te bereiken op OCpatio@erasmusmc.nl.

Voorbeelden van thema's die besproken kunnen worden met een ondersteuningsconsulent:

  • Voeding en spijsvertering
  • Veranderingen in het lichaam
  • Een goed afscheid
  • Gedachten en emoties
  • Zingeving
  • Relaties en omgeving
  • Kinderen
  • Actief leven
  • Werk en re-integratie
  • Energie en bewegen

Onze ondersteuningsconsulenten

Susan Gabriels

Ik ben Susan Gabriels en werk vanaf 1-1-2021 op dinsdag en vrijdag als ondersteuningsconsulent bij PATIO. Mijn missie is om mensen met kanker te helpen bij het zoeken naar de beste versie van zichzelf, na de diagnose, tijdens én na het medisch circuit.

Als ondersteuningsconsulent bij PATIO begeleiden en ondersteunen we mensen met kanker en hun naasten op het gebied van niet-medische zaken. In een persoonlijk gesprek kijken we samen welke hulp nodig is en proberen we op maat hulplijnen uit te zetten. Mensen met kanker hebben vaak geen idee wat er op ze afkomt, zowel op fysiek, mentaal als op maatschappelijk vlak. Daardoor hebben ze vaak ook weinig zicht op de hulplijnen die ze kunnen inzetten. Er zijn al aardig wat aanbieders van oncologische ondersteuning binnen de eerste, tweede en derde-lijn, zoals gespecialiseerde fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten, maatschappelijk werkers, inloophuizen, financieel adviseurs enzovoorts. Het netwerk is er dus al wel. De patiënten zijn hier echter nog onvoldoende bekend mee, omdat de bovengenoemde zorgverleners vaak lastig te vinden zijn als samenhangend netwerk. Als ondersteuningsconsulent haken wij hierop in. Wij maken de patiënten bekend met de beschikbare hulp en trachten de communicatie tussen de eerste, tweede en derde-lijns zorg te verbeteren.

Er zijn nog heel veel patiënten en naasten die helemaal alleen aan het worstelen zijn met het stukje nazorg bij kanker. Dat raakt mij! In de rol van ondersteuningsconsulent probeer ik patiënten te ontlasten, ontzorgen en te ondersteunen, om zo de kwaliteit van leven voor deze groep mensen te verbeteren.

De andere dagen werk ik als oedeem- en oncologiefysiotherapeut en begeleid ik mensen met kanker op fysiek gebied met vermoeidheid, het verbeteren van de conditie, kracht, stabiliteit en het opnieuw vertrouwen in eigen lichaam. Ik help mensen meer in balans te komen door te kijken naar de belasting en belastbaarheid binnen het dagelijks functioneren om zo van klacht naar kracht te komen. Om dit alles te kunnen bereiken is het belangrijk om interdisciplinair samen te werken met andere zorgverleners. Zo ben ik bij PATIO terecht gekomen. Als onderdeel van dit team is het erg leuk en een uitdaging om samen de nazorg bij kanker verder te ontwikkelen en deze goed op de kaart te zetten.

Jannet den Dekker

Ik ben Jannet den Dekker en sinds 1 januari 2019 een van de ondersteuningsconsulenten van PATIO. Van huis uit ben ik maatschappelijk werker en in die hoedanigheid werkzaam geweest onder andere in een revalidatiecentrum en in een centrum wat ondersteuning biedt aan patiënten en naasten die te maken hebben met kanker.

Ervaring leert dat er veel behoefte is aan ondersteunende zorg op het moment dat de diagnose is vastgesteld. De impact van die boodschap is groot. Niet alleen voor de patiënt, maar ook de directe naasten, het gezinssysteem. PATIO is dus ontstaan vanuit een behoefte. Een veilige plek, een warme sfeer, een luisterend oor. Een plek waar patiënten en hun naasten hun verhaal kwijt kunnen, waar de koffie klaar staat, maar ook een plek waar ze kunnen wachten tussen de verschillende afspraken door.

Als ondersteuningsconsulent ga ik met de patiënt, met de naasten in gesprek. Soms hebben ze een hele gerichte hulpvraag en ga ik er gelijk mee aan de slag, maar vaak genoeg kunnen ze de hulpvraag nog niet helemaal onder woorden brengen en dan ga ik tijdens het gesprek alle leefdomeinen langs, zoals, relaties en omgeving, energie en bewegen, lichamelijke veranderingen, voeding en spijsvertering etc. Soms is het genoeg om te benoemen dat het verdriet er mag zijn, dat je je bang en onzeker mag voelen, maar ook dat je boos mag zijn. Het normaliseren van gevoelens. Als blijkt dat er meer nodig is dan verwijs ik de patiënt/ naasten door naar een professional. Dat kan in het ziekenhuis zijn, maar ook bij de patiënt/ naasten in de buurt. Het belangrijkste is dat ze de juiste ondersteuning krijgen.

De patiënt/naasten kunnen altijd binnen lopen. PATIO is vijf dagen in de week open. Elke dag is er een ondersteuningsconsulent aanwezig. Mocht de ondersteuningsconsulent op dat moment is gesprek zijn kan er op korte termijn een afspraak worden ingepland.

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks